Prijsindicatie Seat Arona

0

Seat heeft de cross-over smaak te pakken. Na de succesvolle lancering van de Ateca in het C segment, komt de Spaanse dochter van Volkswagen nu met een tweede, compacter model: de Arona. Die is gebaseerd op de jongste Ibiza en bestemd voor het B segment.

In 2010 bestond de compacte cross-over eigenlijk nog niet. Maar de Juke die Nissan dat jaar introduceerde werd een grote hit en sindsdien is zo’n beetje elk volumemerk aan het ontwikkelen geslagen. Met als gevolg dat compacte cross-overs nu als paddenstoelen uit de grond schieten. In korte tijd zagen modellen als de Citroën C3 Aircross, Hyundai Kona, Kia Stonic en Opel Crossland X het levenslicht: stuk voor stuk hoger op de wielen staande, stoer ogende alternatieven voor traditionele hatchbacks als de C3, i20, Rio en Corsa.

Nu komt Seat met een alternatief voor de Ibiza, al hoopt het Spaanse merk natuurlijk vooral klanten weg te lokken bij Renault, dat met de Captur segmentleider is. In vergelijking met de nieuwe Ibiza, die in maart werd onthuld, is de Arona 7,9 cm langer (4,14 meter) en 9,9 cm hoger. Je zit vóór 3,7 cm en achter 3,3 cm hoger dan in zijn hatchback broer. Seat belooft desondanks meer hoofdruimte, zowel vóór als achter. De bagageruimte is met een inhoud van 400 liter riant te noemen voor een B segment SUV. In de Ibiza moet 45 liter eerder de achterklep dicht. De Citroën C3 Aircross en de Opel Crossland X bieden 410 tot 520 liter stouwcapaciteit terwijl de Zuid Koreaanse nieuwkomers Hyundai Kona en Kia Stonic respectievelijk 361 liter en 352 liter bieden.

Op benzinevlak trapt de Arona af met de 95 pk sterke 1.0 TSI die gekoppeld is aan een handgeschakelde 5-bak. Een trede hoger op de ladder staat een 115 pk sterke variant van diezelfde geblazen 3 cilinder 1.0 TSI. In dat geval is een handgeschakelde 6-bak standaard, terwijl er tegen bijbetaling een 7-traps DSG automaat mogelijk is. Benzinetopper is de 150 pk sterke 1.5 TSI. Deze is alleen met handgeschakelde 6-bak en in FR tenue verkrijgbaar. Dieselen kan het goedkoopst in de 95 pk sterke 1.6 TDI die gekoppeld is aan een handgeschakelde 5-bak. Tegen meerprijs is een 7-traps DSG automaat mogelijk. Diezelfde 1.6 TDI is er ook met 115 pk waarbij een handgeschakelde 6-bak standaard is. De genoemde automaat is optioneel. Volgend jaar komt ook een 90 pk sterke 1.0 TGI versie van de Arona; dat is een motorvariant die naast benzine ook aardgas lust.

Naast FR wordt de Arona ook leverbaar als Reference, Style en Xcellence. De laatste beschikt net als de FR over het 8-inch touch screen voor het multimediasysteem uit de Ibiza dat om weet te gaan met Apple CarPlay, Android Auto en MirrorLink voor optimale smartphone integratie. Op de optielijst staan tal van assistentiesystemen, waaronder Front Assist, Hill Hold Control, vermoeidheidsherkenning, adaptieve cruise controle met stop & go functie, Multi-Collision Braking, dode hoek detectie, een achteruitrijdcamera, een draadloze telefoonlader en een assistent die de Seat automatisch in kan parkeren. Wie het optionele Dual-Ride onderstel bestelt, kan kiezen uit de rij modi Normal, Sport, Eco en Individual. Of het hoogwaardige geluidsinstallatie van Beats met 6 speakers, een 8-kanaals 300W versterker en subwoofer is mogelijk, evenals LED sfeerverlichting.

Seat volgt de trend met contrastkleuren voor het dak (grijs, zwart of oranje). Er zijn in totaal 68 kleurcombinaties voor de carrosserie mogelijk. Net als veel andere nieuwkomers in het B cross-over / SUV segment heeft ook Seat speciale aandacht besteed aan de C stijl. Bij de Arona vinden we hier een in metaal gegrafeerde ‘X’ om het cross-over karakter van de auto te benadrukken.

De Arona beleeft zijn wereldpremière in september op de IAA autoshow van Frankfurt. Nog voor het einde van het jaar kan hij in de Nederlandse showrooms worden verwacht. De prijzen zullen in een later stadium door Seat bekend worden gemaakt, maar Autointernationaal.nl verwacht een instaptarief van 20.500 à 20.800 euro. Met de Arona is het cross-over offensief van de Spanjaarden overigens nog niet ten einde. Komend jaar zal een derde model wordt gepresenteerd. Die komt boven de Ateca in het gamma, krijgt 7 zitplaatsen en is technisch nauw verwant aan de Volkswagen Tiguan Allspace en Skoda Kodiaq. Deze zustermerk komen in 2018 met een eigen B segment cross-over op basis van het zogeheten MQB A0-platform.

Reageren is niet mogelijk.