Tweede wereld SUV: Kia Seltos

0

Kia heeft in India de Seltos voorgesteld. Met dit debuutmodel wil de Zuid Koreaanse autofabrikant de grote automarkt aldaar openbreken. Kia spreekt van een wereldauto, maar dat betekent niet dat de Seltos bij ons verkocht gaat worden.

Tot nu toe was Kia anders dan zustermerk Hyundai nog niet actief op de Indiase automarkt. Maar het land is te belangrijk (lees: de groot) om links te laten liggen. En vandaag de dag debuteer je dan niet meer met een hatchback of sedan, maar met een SUV. De Seltos valt qua formaat min of meer in dezelfde klasse als de Niro en Sportage. Dit betekent dat hij voor de Europese automarkt weinig toegevoegde waarde heeft, ook omdat Kia op het punt staat om bij ons de XCeed te lanceren: een cross-over à la de Mercedes-Benz GLA die net als de Niro en Sportage ook in het C segment valt.

Toch spreekt Kia van een wereldauto. Dat is evenwel geen grootspraak, want de Seltos zal het zeker ook goed doen in landen als Brazilië, Mexico en Rusland. En de Zuid Koreaanse thuismarkt natuurlijk. Bovendien voert Kia in de Verenigde Staten nog geen ‘betaalbare’ compacte SUV. Dus aldaar kan de Seltos die rol op zich nemen. Officieel behoort de Verenigde Staten natuurlijk tot de ‘eerste wereld’, maar qua kwaliteit van de infrastructuur (om maar één voorbeeld te noemen) al lang niet meer.

Zijn vormgeving is tamelijk anoniem, maar dat is alleen voor verwende West Europese autoconsumenten een dingetje. De Seltos had net zo goed uit de koker van Subaru of Toyota kunnen komen, maar dat vinden Amerikanen (die dol zijn op Aziatische auto’s) alleen maar een pluspunt.

In India wordt de Seltos leverbaar met 3 motoren: een atmosferische 2,0 liter benzine die goed is voor 145 pk, de bekende 1.6 T-GDI met 177 pk en een 1,6 liter turbodiesel die 136 pk mobiliseert. Qua velgformaat kan er gekozen worden uit 16, 17 en 18 inch. Afhankelijk van de motor fungeert een handbak, een CVT of een automaat met dubbele koppeling als transmissie.

De Seltos is de productieversie van de eind vorig jaar voorgestelde conceptstudie SP Signature. Zijn naam is afgeleid van Celtos, de zoon van Hercules. De Seltos is het zustermodel van de eveneens okselfrisse Hyundai Venue. Hij wordt leverbaar in de tweede helft van 2019.

 

Reageren is niet mogelijk.