Elektrische SUV van Fisker: driemaal is scheepsrecht?

0

Henrik Fisker blijft volharden in het ontwikkelen van (deels) elektrische auto’s. Met zijn firma rondom de stekkerhybride Karma (Fisker Automotive) ging hij op de fles (de restanten zijn verkocht aan een groep Chinezen), maar met zijn nieuwe bedrijf, Fisker Inc, wil hij een doorstart maken.

Na de Emotion uit 2016, waarover sindsdien niet veel meer vernomen is, heeft Fisker nu een SUV ontworpen. De eerste beelden zie je hier. De Deense designer meldt dat de SUV over een forse batterij die hem een actieradius moet geven van 480 km. Fisker belooft een marktintroductie in 2021 en een prijs onder de 40.000 euro. Klinkt dat laatste als te mooi om waar te zijn? Tja, de Emotion is er zoals gezegd nog altijd niet …

De Karma deed het bij ons dankzij fiscaal voordeel voor stekker hybride modellen indertijd goed, maar internationaal wegens twijfels over de bouwkwaliteit heel wat minder. Zo slecht, dat Fisker Automotive in 2013 failliet ging. De Chinese Waniang Group nam de inboedel over en lanceerde de Karma opnieuw onder de naam Revero. Dat is geen successtory geworden.

Henrik Fisker zelf richtte in 2016 gewoon weer een nieuw autobedrijf op: Fisker Inc. Hij claimde toen snel met een baanbrekende auto te zullen komen. Het betrof een ontwerp voor een volledig elektrische liftback (zie foto onder) die de allergrootste actieradius ter wereld zou krijgen en in 2019 in productie moet gaan. In de tussentijd werd op die auto tot Emotion gedoopt, maar sindsdien bleef het stil.

Theoretisch heeft Fisker nog dik 4 maanden de tijd om de daad bij het woord te voegen, maar hij lijkt inmiddels al zijn energie (en geld?) te steken in alweer een nieuw project: de ontwikkeling van een volledig elektrische SUV. Die moet in 2021 op de markt verschijnen. Voor de aandrijving zorgen 2 elektromotoren van elk 109 pk. Met de beloofde prijs van minder dan 40.000 euro kan het een goedkoop alternatief voor de Tesla Model Y worden, die eveneens in 2021 in Europa op de markt verschijnt.

Ondanks de scherpe prijsstelling spreekt Fisker van een winstgevend model die ook nog eens voorzien is van innovatieve technologie. In de SUV zit bijvoorbeeld een radar achter glas, op de plek waar normaal de grille zit. Ook kan de bestuurder van de auto met één druk op de knop een ‘sfeer van open lucht’ creëren door het panoramadak te openen. Het dashboard is voorzien van een groot head-up display en het infomediasysteem zou volgens Fisker op een zeer intuïtieve manier bediend kunnen worden. Enorme wielen of LED techniek voor de verlichting ontbreken evenmin. Het enige wat ontbreekt zijn camera’s die de buitenspiegels zouden kunnen vervangen.

Eind dit jaar belooft Fisker met een rijdend prototype te komen. Waar de SUV gebouwd gaat worden, is nog niet bekend. Fisker zegt momenteel druk bezig te zijn met “de selectie van een productiefaciliteit in de Verenigde Staten”. Dit proces moet binnenkort voltooid worden. Kortom, wij staan dus aan de vooravond van een elektrische revolutie. Maar dat zij Fisker 3 jaar geleden ook over de Emotion …

Reageren is niet mogelijk.