Prijs vergelijking Audi Q3 Sportback

0

De prijzen en specificaties van de eerste uitvoeringen van de Q3 Sportback zijn bekend. De nieuwe compacte cross-over combineert volgens Audi het stoere uiterlijk en het gebruiksgemak van een SUV met de sportieve uitstraling en wendbaarheid van een coupé. Hij is leverbaar vanaf medio oktober en komt ook als speciale Edition One.

De Sportback versie onderscheidt zich van de gewone Q3 door zijn sportievere design; het resultaat van de lagere daklijn, gespierdere carrosserie en extra grote Singleframe grille. Het atletische uiterlijk van de coupéachtige SUV wordt benadrukt door de schuinere D stijlen, de lagere schouderlijn, de brede diffusor en de forse wielkasten. De Q3 Sportback is 16 mm langer en 29 mm lager dan zijn donormodel. De wielbasis van 2.680 mm is identiek.

Daarmee is ook de Sportback versie van de Q3 een volwaardige 5-zitter. De achterbank is standaard over 130 millimeter te verschuiven. De in 3 delen gescheiden rugleuning is in 7 standen instelbaar. De bagageruimte heeft een inhoud van 530 tot 1.400 liter. De achterklep is optioneel ook elektrisch en met de voet te bedienen.

De Q3 Sportback is leverbaar met de nieuwste infomedia generatie, rechtstreeks afkomstig uit de topmodellen van Audi. Een 10,25 inch digitaal instrumentenpaneel is standaard. Optioneel is er de ‘Plus’ versie van de zogeheten Audi Virtual Cockpit, oftewel een geheel naar wens in te stellen 12,3 inch HD scherm waarop alle informatie haarscherp wordt getoond. Het MMI Navigatie Plus systeem heeft een 10,1 inch groot touch screen. Audi Connect biedt toegang tot een groot aantal internet toepassingen en diensten.

Standaard is de Q3 Sportback voorzien van Progressive Steering: naarmate de stuuruitslag toeneemt, wordt de overbrengingsverhouding directer. Dat maakt rijden in stadsverkeer of tijdens manoeuvreren plezieriger en daarnaast ook dynamischer in snel genomen bochten. De atletische eigenschappen worden volgens Audi extra versterkt door het sportonderstel dat zonder meerprijs kan worden gekozen. Adaptieve dempercontrole is eveneens te verkrijgen. Met Audi Drive Select is het karakter van de Q3 Sportback actief aan te passen aan de rij situatie, de wegconditie en de persoonlijke voorkeuren. De keuze bestaat uit Auto, Comfort, Dynamic, Efficiency, Individual en Offroad.

Bij de marktintroductie is de Q3 Sportback leverbaar met 2 motoren. De 45 TFSI Quattro versie (gecombineerd brandstofverbruik 7,3 à 7,7 liter per 100 km; gecombineerde CO2 uitstoot 166 à 174 gram/km) is voorzien van een 230 pk sterke 2.0 TFSI benzinemotor. De 2.0 TDI dieselmotor van de 35 TDI uitvoering (4,7 à 4,9 liter en 123 à 129 gram) levert 150 pk. Het gamma wordt op termijn uitgebreid met de 35 TFSI variant die een 150 pk sterke 1.5 TFSI motor met milde hybride techniek en cilinderuitschakeling technologie onder de kap heeft. Het 48 Volt systeem van deze Q3 Sportback bestaat uit een lithium/ion accu en een startmotor/generator. Bij remacties kan het MHEV systeem tot 12 kW aan energie terugwinnen. De techniek zorgt er ook voor dat de 35 TFSI versie over een lange afstand kan ‘zeilen’ met losgekoppelde aandrijflijn. Later volgt ook nog een 190 pk sterke Q3 Sportback 40 TDI Quattro. Alle motorversies zijn standaard gekoppeld aan de 7-traps S-tronic automaat.

AudiBMWMitsubishiMercedes-Benz
Q3 SportbackX2Eclipse CrossGLA
35 TFSI S-tronic Pro LinesDrive20iA1.5 DI-T Instyle250
50.860 euro48.634 euro41.460 euro51.560 euro
AudiBMWInfinitiLand Rover
Q3 Sportback QuattroX2 xDriveQX30 AWDRange Rover Evoque AWD
45 TFSI Pro Line SM135i2.0t Luxe TechP250 S
73.560 euro72.707 euro66.730 euro71.430 euro
AudiBMWLand RoverMercedes-Benz
Q3 SportbackX2Range Rover EvoqueGLA
35 TDI Pro Line Business20dA EditionD150220d
58.590 euro57.037 euro56.700 euro59.395 euro

De Q3 Sportback wordt leverbaar in 3 verschillende zogeheten Pro Lines. Speciaal ter gelegenheid van de introductie is er ook een speciale Edition One. De Pro Line (als 45 TFSI Quattro 66.920 euro en als 35 TDI 55.900 euro) is standaard onder meer voorzien van de Audi Virtual Cockpit, een elektrisch te bedienen achterklep, Audi Connect, cruise controle en 17 inch lichtmetalen velgen. De 2.650 euro duurdere Pro Line Business biedt bovendien onder meer MMI Navigatie Plus, een geluidsinstallatie van het huis, 18 inch lichtmetalen velgen in Y spaakvorm en volledige LED verlichting met dynamische knipperlichten achter. De Pro Line S is gebaseerd op de Pro Line Business, kost nog eens 4.250 euro extra en heeft een extra sportief S-Line in/exterieur. Het meubilair is bekleed met leder en stof. Zijn 18-inch wielen hebben een 5-spaaks V design.

De Edition One is een exclusieve uitvoering die tijdelijk leverbaar is. Hij wordt alleen geleverd in in Mythos zwart metallic en heeft het S-Line in/exterieur. Deze Q3 Sportback is helemaal in zwart afgewerkt, tot aan de Audi ringen toe. Het interieur is voorzien van een zwarte dakhemel en met leder afgewerkte sportstoelen. De Matrix LED koplampen, de dynamische richtingaanwijzers achter en de 20-inch 5-dubbelspaaks velgen maken deze unieke Q3 Sportback volgens Audi helemaal af. De Edition One is 5.800 euro duurder dan de Pro Line S uitvoering.

De prijzen van de 35 TFSI uitvoering beginnen bij 49.920 euro. Er kan dan gekozen worden uit een handbak met 6 versnellingen of de 7-traps S-tronic automaat. Voor deze transmissie geldt geen meerprijs. De prijs van de 40 TDI Quattro versie is nog niet bekend, maar Audi noemt wel wat de 40 TFSI Quattro uitvoering met 190 pk sterke 2,0 liter motor minimaal moet gaan kosten: 59.000 euro.

Reageren is niet mogelijk.