Prijs vergelijking Audi Q5 50 / 55 TFSI e

0

De prijzen van de stekker hybride Audi Q5 TFSI e Quattro zijn bekend. Er kan worden ingestapt vanaf 65.750 euro.

Als basisunit bij de stekker hybride Q5 fungeert de 2.0 TFSI benzinemotor. Die is goed voor 252 pk en 300 Nm. In combinatie met de elektromotor bedraagt het systeem vermogen 299 pk bij de 50 TFSI e Quattro en 367 pk bij de ’55’ versie. De elektrische assistentie maakt een emissieloze actieradius van ruim 40 km mogelijk. De hiervoor benodigde stroom is afkomstig van een 14,1 kWh lithium/ion accu die in de wagenvloer is geïntegreerd.

Voor de 55 TFSI e Quattro uitvoering van de Q5 geeft Audi een gemiddeld verbruik van 2,1 à 2,4 liter per 100 km op. Dit betekent een CO2 uitstoot van 46 à : 53 gram/km. De elektromotor, die een vermogen levert van 143 pk en een koppel van 350 Nm, is geïntegreerd in de 7-traps S-tronic transmissie. Van daaruit worden de aandrijfkrachten via het Quattro systeem verdeeld over de 4 aangedreven wielen. Het totale koppel van 500 Nm is beschikbaar vanaf 1.250 toeren. De 55 TFSI e Quattro versie van de Q5 accelereert in 5,3 seconden naar 100 km/u. Zijn topsnelheid bedraagt 239 km/u. In elektrische modus is deze begrensd op 135 km/u. Voor maximale efficiency worden doorgaans alleen de voorwielen aangedreven, maar zodra de omstandigheden dat vereisen, worden automatisch ook de collega’s achter ‘bij geschakeld’.

Voor optimaal laadgemak heeft de stekker hybride Audi een zogeheten Compact Charging systeem en een Mode 3 laadkabel met Type 2 aansluiting aan boord. Daarmee is de accu zowel thuis als bij publieke laadstations te laden. Bij een industrieel laadpunt (440 Volt / 16A) duurt het laden van een lege batterij 2,5 uur. Via een reguliere 230 Volt aansluiting duurt het laadproces circa 6 uur. Elke stekker hybride Q5 wordt in Nederland standaard geleverd met de Shuttel pas. Audi introduceerde deze service recent op de e-Tron, maar ook de nieuwe PHEV uitvoeringen kunnen er van gebruik maken. De pas geeft toegang tot circa 80 procent van alle Europese laadstations. Ofwel: meer dan 65.000 AC/DC laadpunten (tot 50 kW) in 16 landen. Bovendien kan de Shuttel pas bij de stekker hybride Q5 ook gebruikt worden om brandstof af te rekenen. Een thuis laadpunt is leverbaar vanaf 1.550 euro inclusief installatie.

Via de MyAudi app zijn de laadstatus van de batterij en de resterende actieradius altijd zichtbaar. Bovendien is het mogelijk om via de app het laadproces te starten, de laadtimer in te stellen en laad & verbruik statistieken in te zien. De routeplanner in zowel de app als het MMI navigatiesysteem toont alle laadstations op de route. Via de MyAudi app is ook de voorverwarming of koeling van het interieur tijdens het laadproces aan te sturen. Bij het voorverwarmen worden ook de stoel & stuurverwarming en de achterruit & voorruit verwarming ingeschakeld (afhankelijk van de uitrusting), net als de optionele stoelventilatie bij ingeschakelde koelfunctie.

In het concept van de stekker hybride Q5 ligt opgesloten dat het merendeel van de dagelijkse ritten elektrisch kan zijn. Daarbij speelt de Predictive Efficiency Assistant (PEA) een sleutelrol. Dankzij informatie van het navigatiesysteem en (radar)sensoren kan dit systeem de auto onder bepaalde omstandigheden bijvoorbeeld laten ‘zeilen’. PEA geeft de bestuurder ook adviezen. Het laat bijvoorbeeld weten wanneer het mogelijk is om het gaspedaal los te laten om zodoende gebruik te kunnen maken van de energieterugwinning. Bovendien heeft de bestuurder keuze uit 3 rij modi. In Hybrid modus wordt de energie uit de lithium/ion batterij gedurende de rit zodanig gedoseerd dat een zo laag mogelijk verbruik wordt gerealiseerd. In stadsverkeer wordt er zo veel mogelijk elektrisch gereden en het systeem kiest automatisch tussen zeilen met uitgeschakelde motor of recuperatie. De elektromotor neemt lichte remacties (tot 0,1 g – het merendeel van alle remacties bij dagelijks gebruik) voor zijn rekening en wint daarbij energie terug. In EV modus rijdt de Audi volledig elektrisch tenzij het gaspedaal voorbij een bepaald (voelbaar) punt komt. In Battery Hold modus wordt de batterijcapaciteit op het huidige niveau gehouden, om op andere momenten te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in een groene of milieuzone.

AudiDSLexus
Q57 CrossbackNX
TFSI e Quattro 50 Pro LineE-Tense 4×4 So Chic300h AWD Luxury
65.750 euro61.060 euro68.495 euro
AudiBMWVolvo
Q5X5XC60
TFSI e Quattro 55 CompetitionxDrive45eT8 Twin Engine AWD R-Design
77.950 euro86.002 euro75.995 euro

Audi levert de stekker hybride Q5 in 3 uitvoeringen. Het goedkoopst is de 50 TFSI e Pro Line Quattro. Die is er vanaf 65.750 euro. Deze stekker hybride versie met een systeem vermogen van 299 pk is er ook als S Edition en kost dan minimaal 67.340 euro. Voor de 367 pk sterke 55 TFSI e Competition Quattro uitvoering van de Q5 vraagt Audi minimaal 77.950 euro.

 

Reageren is niet mogelijk.