Belgische supermarkt komt met thuisbatterij à la Tesla

0

Na waterstof investeert de Belgische supermarktketen Colruyt nu ook in de ontwikkeling van een thuisbatterij die energie van zonnepanelen opslaat. Daarvoor pompt de familie die eigenaar is van de winkelformule geld in het Duitse VoltStorage. Dat is interessant voor eigenaren van een elektrische auto.

De Belgische ondernemersfamilie achter Colruyt heeft via haar private holding fonds Korys samen met enkele andere partners fors geïnvesteerd in VoltStorage. Dat Duits bedrijf krijgt liefst 6 miljoen euro om een thuisbatterij verder te ontwikkelen. Dat kan interessant zijn voor een eigenaar van een elektrische auto omdat er statistische een grotere kans is dat die thuis ook zonnepanelen op het dak heeft liggen. Maar juist wanneer die panelen de meeste stroom genereren, ben die mensen niet thuis maar elders op hun werk. Uit berekeningen is gebleken dat er dan maar gemiddeld voor 30 procent gebruik wordt gemaakt van de door de zonnepanelen opgewekte energie. De overige stroom wordt het net opgestuurd; een actie waar energiebeheerders geen interessante vergoeding voor geven.

Het is dus handig als men de overige energie kan opslaan in een batterij, liefst een groot exemplaar. Die accu kan dan bijspringen om alle apparaten thuis van stroom te voorzien als de bewoners aanwezig zijn of … om de (deels) elektrische auto (snel) op te laden. Een probleem is echter dat de accu’s die momenteel te koop zijn, ontiegelijk duur zijn. Ook zijn ze relatief klein. Neem de Powerwall van Tesla. Die is 14 kWh groot en kost inclusief installatie al snel meer dan 10.000 euro. Als je weet dat een gemiddeld gezin dagelijks rond de 10 kWh verbruikt, dan blijft er amper 4 kWh over voor de elektrische auto. In het meest gunstige scenario levert je dat zo’n 30 km aan rij bereik op. Pinda’s dus.

Maar techniek heeft niet de neiging om stil te staan. Net zoals de elektrische auto in korte tijd enorm is geëvolueerd, kan het met de nodige investeringen ook snel gaan in de wereld van thuisbatterijen. Een voorbeeld daarvan is VoltStorage waarin Colruyt investeert. Dat Duitse bedrijf gebruikt vanadium in plaats van lithium of kobalt; een goedje dat je overal ter wereld kan vinden. Dat relatief milieuvriendelijke materiaal gebruikt het bedrijf in haar Smart accu met een vermogen van 6.2 kWh. Kan VoltStorage door de investering van 6 miljoen euro de dichtheid van de accu verhogen én de prijs laten zakken, dan kan zo’n thuisbatterij ineens uitermate interessant worden.

Hoeveel procent Korys van de aandelen krijgt, is niet bekend. In de wandelgangen valt te vernemen dat het voldoende is voor een zetel in de Raad van Bestuur. VoltStorage werd opgericht in 2016 en concurreert inmiddels met talloze thuisbatterijmakers, waaronder dus het Amerikaanse Tesla van ondernemer Elon Musk. Dat er geen gebruik wordt gemaakt van kobalt, betekent niet alleen dat het milieu minder belast wordt, maar ook dat er geen zorgen hoeven te zijn over kinderarbeid. De winning daarvan gebeurt vaak onder slechte arbeidsomstandigheden Anders dan lithium batterijen verliezen de exemplaren van VoltStorage geen opslagcapaciteit als ze gebruikt worden. Bovendien is vanadium recycleerbaar en niet ontvlambaar. Dat kan van lithium niet worden gezegd.

Reageren is niet mogelijk.