Lucid Motors schrapt 1.300 banen vanwege achterblijvende vraag

0

Lucid Motors gaat 1.300 banen schrappen, oftewel ongeveer 18 procent van het personeelsbestand. De jonge Amerikaanse elektrische autofabrikant wil met een reorganisatie het bedrijf “veerkrachtiger” maken voor de toekomst. Op de huidige voet verdergaan is geen optie want de kosten stijgen momenteel harder dan de inkomsten.

Het lijkt er dus op dat Lucid Motors niet zo hard groeit als verwacht, vermoedelijk omdat het opschroeven van de productie en leveringen aan de klant gemakkelijker gezegd is da gedaan. Ook ontkomt het bedrijf niet aan terugroepacties. Blijkbaar is er in het verleden een voorschot genomen op de verwachte groei door het personeelsbestand flink uit te breiden. Maar nu geconstateerd wordt dat de vraag achterblijft, moet de bedrijfsvoering worden bijgesteld.

LucidAirProductiestartA

Het debuutmodel van Lucid Motors, de Air, is erg innovatief en heeft lyrische recensies ontvangen, maar is ook erg duur. In Nederland kost de elektrische sedan tussen de 160.000 euro tot 220.000 euro. Een beter betaalbare variant verschijnt dit najaar op de markt, maar ook die uitvoering is geen massaproduct. Lucid Motors moet het in eigen land vooral hebben van kopers aan de Amerikaanse westkust die vooral werkzaam zijn in ‘Silicon Valley’. Daar vallen de laatste tijd veel ontslagen. Met als gevolg dat ook het afzetpotentieel krimpt.

De reorganisatie die nu is aangekondigd kost Lucid Motors 24 à 30 miljoen dollar. De CEO van het bedrijf, de van Tesla afkomstige Peter Rawlinson heeft per mail. de volgende toelichting gegeven: Hij zegt daarin dat het heel pijnlijk is, maar ook noodzakelijk om het personeelsbestand in te krimpen. Lucid Motors heeft ook een Europees hoofdkantoor. Dat is gevestigd in Amsterdam. Of de reorganisatie ook daar gevolgen voor heeft, zegt Rawlinson niks specifieks. Volgens de Europese baas Michael van der Sande werken er 80 tot 100 mensen voor het bedrijf in Nederland. Dat aantal illustreert dat Lucid Motors zich bij ons nog in een opstartfase bevindt.

Rawlinson (foto) wil met de Air in het topsegment voor elektrische auto’s de Tesla Model S verslaan. In kwalitatief opzicht lukt dat ook, hetgeen niet zo verwonderlijk is voor een ontwerp dat bijna 10 jaar jonger is. Maar Tesla zit winst technisch inmiddels op rozen en heeft daarmee een voor op Lucid Motors. Het bedrijf van Elon Musk heeft zelfs al kans gezien om de prijzen te verlagen, ook die van de duurdere modellen. Tesla kan zich dat veroorloven omdat zij qua liquiditeit veel vet op de botten heeft.

 

Reageren is niet mogelijk.