Tesla onder de loep bij Amerikaanse verkeerstoezichthouder

0

De Amerikaanse verkeerstoezichthouder NHTSA begint een onderzoek naar zo’n 120.000 exemplaren van de Tesla Model Y. Dit nadat het stuur van 2 van deze auto’s tijdens het rijden los was geraakt. De Tesla’s waren relatief nieuw: amper 2 maanden geleden kreeg de klant de sleutels in handen.

Het blijkt nu dat de 2 exemplaren van de Model Y zijn geleverd zonder de bevestigingsbout waarmee het stuur aan de stuurkolom wordt vastgemaakt. De NHTSA wil nu “de omvang, frequentie en productieprocessen in verband met dit voorval” beoordelen, zo laat de toezichthouder weten. Uiteindelijk zou een terugroepactie kunnen volgen.

TeslaModelYstuur

Een van de klachten zou NHTSA hebben ontvangen van een Amerikaanse Tesla klant die zijn Model Y een kleine week eerder (5 dagen) had gekocht. Toen hij onderweg was, zou het stuur ineens zijn losgeraakt. In de klacht beschrijft de gedupeerde dat hij geluk heeft gehad omdat er geen auto achter hem reed.

De Model Y is het belangrijkste autotype voor Tesla. Vorig jaar was het wereldwijd de best verkochte elektrische personenwagen. Onlangs begon de autofabrikant met de productie van de Model Y in 2 nieuwe fabrieken, te weten net buiten Berlijn en in Austin, Texas.

Het is niet de eerste keer dat NHTSA een onderzoek start naar de auto’s van Tesla. Vorige maand riep de elektrische-autofabrikant nog ruim 360.000 voertuigen in de Verengde Staten terug. Dat gebeurde nadat de toezichthouder had geconcludeerd dat de technologie waarmee auto’s van Tesla zelfstandig kunnen rijden het risico op ongelukken vergroot.

Reageren is niet mogelijk.