ANWB verdubbelt aanbod private lease modellen

0

Vanaf deze maand kunnen consumenten 2 keer zoveel private leasemodellen vinden op de website van de ANWB. Vanwege de groeiende vraag naar private leasewagens, voegt LeasePlan een flink aantal nieuwe modellen toe aan de ANWB selectie, waaronder de Smart Forfour, de Opel Astra en de Renault Clio. In totaal komt het aanbod daarmee op 27 modellen. LeasePlan zorgde naar eigen zeggen in 2014 voor de definitieve doorbraak van private lease in Nederland. Sindsdien verdubbelt de markt ieder jaar. Het is de eerste partij op de markt die zo’n breed en divers structureel aanbod biedt.

Met de groeiende populariteit neemt de vraag naar een breder aanbod toe. Eerder dit jaar sprak de leasemaatschappij al de ambitie uit om private lease nog aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor een brede groep consumenten. Het verkregen Keurmerk Private Lease speelt hierin een belangrijke rol, alsook de uitbreiding van het structurele aanbod. Het aanbod bij de ANWB voldoet aan de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease. Dat is het keurmerk dat in februari dit jaar tot stand is gekomen in samenwerking met de Consumentenbond, dat garandeert dat consumenten een betrouwbaar privé leasecontract af kunnen sluiten.

Uit recent onderzoek van GfK blijkt dat meer dan 40 procent van de ondervraagden kiest voor een aanbieder met dit keurmerk (bron: GfK, oktober 2016). Martijn Versteegen, marketingdirecteur bij LeasePlan: “Dit laat zien dat de consument bij een relatief nieuw product als private lease behoefte heeft aan zekerheid en duidelijkheid, zonder onverwachte kosten”.

Bij eerdere private leaseacties met onder meer Albert Heijn en de Gamma konden consumenten vooral A segment private leasewagens bestellen, zoals de Fiat 500, Opel Karl of de Hyundai i10. Dit sluit aan bij eerdere cijfers dat meer dan 50 procent van de private lease klanten in Nederland kozen voor modellen met een aanschafwaarde tot 15.000 euro (bron VNA februari 2016).

Volgens LeasePlan is de vraag inmiddels breder en willen consumenten ook een gezinsauto of luxe wagen privé kunnen leasen. Versteegen: “Naast meer modellen, zijn de private leasewagens die we aanbieden samen met de ANWB nu ook in veel meer verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo bieden we nu ook hybride modellen aan, auto’s met automaat en zelfs een cabriolet. Er is nu echt voor ieder wat wils”.

Consumenten vinden met name de voorspelbaarheid van de maandelijkse kosten een prettige bijkomstigheid van private lease. Uit eerder onderzoek door de ANWB blijkt dat 86 procent van de autobezitters niet precies weet wat ze kwijt zijn aan hun auto. En dat vooral de onderhoudskosten vaak tegenvallen. Met een private leasewagen weet je welk bedrag je maandelijks kwijt bent. Alleen de kosten voor brandstof komen hier nog bij.

Addertjes onder het gras

Toch is het, anders dan ANWB en Leaseplan zeggen, niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij private leasewagens. Zo zijn de geadverteerde tarieven zogeheten vanaf prijzen. Voor extra’s zoals lederen stoelbekleding, een krachtigere motor of een aanvullende verzekering boven op de WA dekking ben je al gauw het dubbele kwijt. Verder zijn de leasepartijen vaag over wat er gebeurt als men het contract tussentijds opzegt. En indien het maximaal aantal kilometers overschreden wordt (standaard is circa 10.000 kilometer per jaar), dan kan men eveneens een hoge rekening op de deurmat verwachten.

Volgens de Consumentenbond is private lease alleen interessant voor huishoudens die elke 3 jaar sowieso een andere auto willen. In deze periode verliest een personenwagen het snelst zijn waarde. Leasemaatschappijen kunnen zich hier echter tegen indekken door kwantumkorting te bedingen bij de inkoop van auto’s. Particulieren hebben die mogelijkheid niet en betalen qua afschrijving dus de volle mep. “Wie een auto koop om hem vervolgens op te rijden is altijd goedkoper uit bij eigen aanschaf”, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond. Ook mensen die hun auto maar weinig gebruiken, kunnen beter niet beginnen aan private lease. Zij kunnen beter klant worden bij een autodeel bedrijf, zoals Green Wheels.

Last but not least: bij private lease krijgt men een vermelding bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), net als bij de aanschaf van een auto met een persoonlijke lening. Zo’n vinkje moet voorkomen dat men te veel leent. Dat kan vervelend uitpakken als men op het punt staat een hypotheek af te sluiten. Dan levert de BKR registratie namelijk een lager maximaal leenbedrag op. “Het is belangrijk daar van te voren rekening mee te houden”, aldus de Consumentenbond.

Heeft u in een dergelijke situatie desondanks de weinig geld voor een nieuwe auto, dan kan een occasion een betere optie zijn. De risico’s die onvermijdelijk verbonden zijn aan een tweedehands exemplaar, kunnen worden geminimaliseerd door een onafhankelijke aankoopkeuring uit te laten voeren. Dat is óók een dienst van de ANWB.

Reageren is niet mogelijk.