Borgward keert terug naar Bremen

0

Borgward keert terug naar zijn oude nest. Het in Duitsland en omstreken ooit wereldberoemde automerk had in zijn gloriejaren zijn fabriek in Bremen. Daar wil het ‘nieuwe Borgward’, dat tegenwoordig eigendom is van de Chinese vrachtwagenfabrikant Foton, opnieuw auto’s gaan bouwen.

Momenteel lopen de auto’s waarmee Borgward zijn rentree maakt op de automarkt in China van de band. Het merk zal komende woensdag in Bremen een persconferentie geven over haar productieplannen in Europa. Dan zullen ook de specificaties van de hier te verkopen uitvoering van de SUV bekend worden gemaakt.

In de wandelgangen valt te vernemen dat er vooralsnog uitgegaan wordt van een capaciteit van 10.000 auto’s per jaar. Dit aantal doet eerder assemblage in Bremen vermoeden dan een complete productie. En of het voor Foton bedrijfseconomisch interessant is, is twijfelachtig. Maar in het chauvinistische Duitsland is het altijd handig om te kunnen zeggen dat de auto’s lokaal geproduceerd worden. Anders is er per definitie twijfel over de bouwkwaliteit.

De assemblagefabriek van Borgward komt waarschijnlijk in Bremerhaven te staan. Daar heeft het merk een 10.000 vierkante meter grote locatie op het oog. De SUV, BX-7 genaamd, wordt in Europa alleen leverbaar in (deels)elektrische uitvoering. In China is het model ook met enkel een 2,0 liter turbobenzinemotor verkrijgbaar.

Het ‘oude Borgward’ ging in 1961 failliet. Het merk beleefde zijn glorietijd aan het eind van de jaren vijftig met de Isabella, een model dat hetzelfde soort klanten trok als BMW vanaf de jaren zestig. Borgward overspeelde echter zijn hand met een prestigieus zescilinder model dat amper verkoopbaar bleek.

Samen met een instortende export naar Noord Amerika (waar lokale fabrikanten hun ‘compact cars’ lanceerden), een bizar helikopter project (Elon Musk, lees je mee?) en een allesbehalve kinderziektevrije Arabella van dochtermerk Lloyd deed dit te hoog gegrepen alternatief voor de Opel Kapitän en de Mercedes 220S de das om. De toenmalige fabriek in Bremen-Sebaldsbrück is tegenwoordig eigendom van Mercedes.

Reageren is niet mogelijk.