Mercedes in trek bij Chinezen

0

Autoconcern Daimler heeft zijn winst in het derde kwartaal met 9 procent op weten te krikken naar 2,6 miljard euro. Het Duitse moederbedrijf van Mercedes profiteerde met name van de groeiende vraag naar premiumauto’s in China.

Tegenover het recordkwartaal van Mercedes staan moeilijke omstandigheden voor de divisie die zware trucks maakt. Vooral in de Verenigde Staten heeft die tak het moeilijk. Het concern verkocht in totaal ruim 754.000 voertuigen, een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 2,6 miljard euro, tegenover een kleine 2,4 miljard euro vorig jaar. De totale kwartaalomzet steeg met 4 procent tot 38,6 miljard euro. Voor het hele jaar rekent de onderneming op een omzet die op hetzelfde niveau uitkomt als de bijna 150 miljard euro van 2015. Voor de aangepaste brutowinst verwacht Daimler een “lichte” verbetering ten opzichte van de 14 miljard van vorig jaar.

Die kleine winststijging is dus vooral te danken aan de personenautodivisie. Niet alleen in China gaan de zaken voorspoedig, ook over de belangstelling in de Verenigde Staten heeft Mercedes niet te klagen. Concurrent BMW heeft inmiddels de handdoek in de ring gegooid voor wat betreft de strijd om de premiumtroon op de Amerikaanse automarkt. BMW wijdt het verlies aan het feit dat zij onvoldoende SUV modellen kan bouwen om aan de vraag te voldoen. Dergelijke auto’s hebben bij Mercedes een verkoopaandeel van 45 procent, maar BMW blijft vanwege capaciteitproblemen steken op 39 à 40 procent. De fabrikant uit München zag zijn verkopen in de Verenigde Staten in de eerste 9 maanden van dit jaar met 7,9 procent dalen. Hierdoor werd BMW niet alleen ingehaald door Mercedes, maar ook door Lexus.

mercedespickupa

Inmiddels maakt Mercedes zich op voor verdere expansie. Op 25 oktober zal namelijk een pick-up worden voorgesteld. Die zal worden gebaseerd op de Nissan Navara en gaat mogelijk GLT klasse of X klasse heten. Renault bouwt haar Alaskan op dezelfde basis. Daimler werkt nauw samen met de Frans/Japanse alliantie, ook in het bedrijfswagensegment. Zo wordt voor de Citan een beroep gedaan op de Renault Kangoo.

Reageren is niet mogelijk.