Mercedes E klasse Coupé gelekt

0

Mercedes was van plan om op 14 december officieel de nieuwe E klasse Coupé te presenteren. Dat plan is doorkruist door het voortijdig uitlekken van afbeeldingen uit de folder van de Duitser. Daarop is het design van de nieuweling goed te zien. Ook kan in die folder worden gelezen met welke motoren de E klasse Coupé bij zijn lancering leverbaar wordt.

eklassecoupea2

Het lijnenspel van de nieuwe E klasse Coupé sluit mooi aan bij dat van de soortgelijke carrosserievarianten van de C klasse en S klasse. “Never change a winning design”, moet stylingchef Gorden Wagener gedacht hebben, want hij heeft eerder veel applaus gekregen voor de vormgeving van die coupémodellen. Dus ook de nieuwe E klasse Coupé krijgt een fraaie, ronde daklijn, vensterloze ramen en slanke, horizontale achterlichten. Het silhouet van het 2-deurs model heeft daarmee beslist Italiaanse flair.

eklassecoupea3

Technisch is de 2-deurs versie van de E klasse, die zijn publieksdebuut in januari op de autotentoonstelling van Detroit beleeft, identiek aan de sedan en Estate. Dat is minder logisch dan het klinkt omdat zijn voorganger op de (oude) C klasse gebaseerd was. De nieuwe editie staat op het modulaire MRA platform en biedt net als voorheen 4 volwaardige zitplaatsen.

eklassecoupea4

Op de folderfoto’s is te zien dat het dashboard voorzien wordt van opvallende luchtroosters. Die hebben namelijk de vorm van straalmotoren. De cockpit onderscheidt zich daarmee van het interieur van de E klasse sedan en Estate. Identiek is het 12,3-inch grote display.

eklassecoupea5

De nieuwe E klasse Coupé is bijna 20 cm langer dan zijn voorganger. Tegelijkertijd heeft Mercedes het gewicht met afgerond 100 kg weten te reduceren. Afhankelijk van de motorisering is de E klasse Coupé 1.655 à 1.745 kilo zwaar. Mercedes stelt in mei 2017 de nieuwe Cabriolet versie van de E klasse voor.

eklassecoupea6

In de folder is te lezen met welke motoren de nieuwe E klasse Coupé leverbaar wordt. Het gaat daarbij om:

  • de E 200 (2,0 liter L4 – 184 pk/300 Nm – 240 km/u – 7,8 sec – 6,0 à 6,7 liter),
  • de E 300 (2,0 liter L4 – 245 pk/370 Nm – 250 km/u – 6,4 sec – 6,4 à 7,0 liter),
  • de E 400 4Matic (3,0 liter V6 – 333 pk/480 Nm – 250 km/u – 5,3 sec – 8,1 à 8,4 liter)
  • E 220d (2,0 liter L4, 194 pk/400 Nm, 242 km/u – 7,4 sec – 4,0 à 4,6 liter)

Schakelen gaat in alle gevallen middels een 9G-Tronic automaat. In een later stadium kunnen we ook een stekkerhybride uitvoering verwachten én een AMG variant. De Mercedes-AMG E 43 Coupé 4Matic is reeds bevestigd. Of er een E 63 nog bijkomt, is nu nog niet duidelijk, maar ligt wel voor de hand, al was de oude E klasse Coupé nooit leverbaar als AMG.

eklassecoupea7

Overigens is er ook sprake van een nieuwe E 50 AMG. Het getal in deze typeaanduiding heeft betrekking op de 50ste verjaardag van de huistuner en illustreert dat het vermogen hoger zal zijn dan bij de E 43 AMG. De reden: in het vooronder lepelt de tuner de nieuwe 3,0 liter L6 motor van (minimaal) 410 pk en 500 Nm. Een elektrisch aangedreven compressor moet het beruchte gat elimineren. 4Matic vierwielaandrijving is ook bij deze versie standaard.

eklassecoupea8

Komende lente arriveert de E klasse Coupé in de Mercedes showrooms; reken daarbij op een meerprijs van zo’n 5 mille ten opzichte van de sedan. Hij gaat concurreren met de instapversie van de BMW 6-serie en de nieuwe Lexus LC.

Reageren is niet mogelijk.