In detail: de Fisker EMotion

0

Na driekwart jaar plaagstootjes te hebben uitgedeeld, toont Fisker nu eindelijk de productieversie van haar elektrische sportsedan EMotion.

De door topdesigner en beginnend autobouwer Henrik Fisker (tweede foto) ontworpen EMotion heeft als taak de Tesla Model S in het defensief te drukken. Dat mislukte 5 jaar geleden met de Karma, een stekkerhybride. Maar door nu net als Tesla voor volledig elektrische aandrijving te kiezen, laat Fisker niets aan het toeval over. Naast de Model S kan ook de toekomstige Mission E van Porsche zijn borst nat maken.

Volgens Fisker haalt de EMotion dankzij een gecombineerd vermogen van 783 pk uit diverse elektromotoren een topsnelheid van 260 km/u. Sprinten naar 100 km/u neemt slechts 3 seconden in beslag en is het mogelijk om 644 kilometer ver te komen op een volle acculading. Die batterijenset is voorzien van het bijzondere en extreem sterke stofje grafeen. Heb je daarna behoefte aan nog eens 200 kilometer actieradius, dan volstaat 9 minuten bijladen (‘Ultra Charge’). Met een verder verbeterde accuset moet het mogelijk zijn om zelfs 800 kilometer ver te komen en om die zogeheten solid-state batterijen in slechts 1 minuut op te laden.

Naast deze spectaculaire cijfers biedt de elektrische sportsedan ook een gelikt uiterlijk. Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken en de EMotion maakt dankzij vlinderdeuren een daverende entree. Hopelijk treden er geen productieproblemen op zoals bij de vleugelexemplaren van de Tesla Model X …

De vierwiel aangedreven en 5,09 meter lange EMotion heeft een wielbasis van 3,02 meter. Het gevaarte is 1,47 meter hoog en staat op 24-inch lichtmetaal. Het interieur zit boordevol luxe opties, zoals een enorm 27-inch gebogen scherm achterin, een fraai panaroma dak en overal waar je lijkt is er leer. Voor de herbivoren komt er ook een veganistische optie. Er is techniek aan boord om autonoom door het verkeer te kunnen gaan.

Met zijn innovatieve accupakket, een carrosserie van koolstofvezel plus aluminium en een hypermodern interieur behoeft het geen betoog dat de Fisker EMotion geen koopje wordt. Autointernationaal.nl verwacht dat de sportsedan in Nederland 143.000 euro gaat kosten. Een rechtstreekse concurrent voor de Tesla Model S is het daardoor niet. Overigens zijn de eerste leveringen pas voor 2019 gepland.

Reageren is niet mogelijk.