Aston Martin Valhalla geeft geheimen prijs

0

Aston Martin heeft het kleine zusje van de Valkyrie voorgesteld: de Valhalla. De Britse sportwagenbouwer heeft daarmee haar toekomstige hypersportwagen een naam gegeven. Van de Valhalla zullen niet meer dan 500 exemplaren worden gebouwd. Toch wordt de bolide daarmee minder exclusief dan de Valkyrie.

Tot deze week stond de aanstormende hypersportwagen met middenmotor van Aston Martin bekend als AM-RB 003. Dat klinkt niet echt sexy. Maar nu heeft de auto een echte naam: Valhalla. In de Noorse mythologie staat die aanduiding voor het rijk van oppergod Odin oftewel de ‘zaal van de gevallenen’. Het is een soort hemel waar de mannelijke krijgers die in het heetst van de strijd sneuvelden werden ontvangen. Voor de Noorse vikingen was het de hoogste eer om in de strijd de sneuvelen.

De naam van de nieuwe Aston Martin past dan ook uitstekend bij Valkyrie aangezien die typeaanduiding ook afkomstig is uit de Noorse mythologie; in dit geval gaat het om een vrouwelijke figuur die bepaalde wie in strijd mocht sterven en wie niet. Degene die overleden, bracht zij vervolgens naar Valhalla oftewel het hiernamaals en het paradijs. Volgens Andy Palmer, de CEO van Aston Martin, zal de nieuwe sportwagen voor vergelijkbare emoties zorgen, vooral bij degenen die de eer krijgen om hem te mogen bezitten. Het is volgens hem dan ook een mooie benaming omdat de bestuurderszetel van de Valhalla wellicht één van de mooiste locaties is waar een automobilist ooit mag zitten.

Geluk en glorie: dat zijn de associaties die Valhalla moet oproepen. Aston Martin was op zoek naar een naam die begint met de letter ‘V’ want dat is bij het merk traditie. Al 7 decennia lang. In 1951 werd de Vantage typeaanduiding gegeven aan de krachtigste versies van de DB2 en veel later (in 2005) werd het een heuse modellijn. Inmiddels kennen wij ook de Volante, de Virage, de Vulcan en de Vanquish.

In recentere tijden lanceerde het Britse merk de Valkyrie, ook al een naam uit de mythologie. Die hypersportwagen is voorzien van een indrukwekkende atmosferische V12 en hybride techniek. Het gecombineerde vermogen bedraagt 1.176 pk. Aston Martin zal slechts 150 exemplaren van de Valkyrie bouwen. Voor wie achter het net vissen, of voor diegenen die 1.176 pk ‘te exclusief’ vinden, komt het Britse merk nu met de Valhalla. Daarvan zullen 500 exemplaren het levenslicht gaan zien.

De Valhalla krijgt ook een hybride aandrijflijn, maar als basisunit fungeert een (centraal achterin geplaatste) V6 met 2 turbo’s. Het vermogen bedraagt 1.000 pk. Aston Martin meldt dat voor deze hypersportwagen uitgebreid gebruik zal worden gemaakt van koolstofvezel. De Valhalla zal daardoor niet meer dan 1.350 kilo wegen. Het vermogen wordt via een 8-trapsautomaat met F1-technologie en een intelligent vierwielaandrijvingsysteem verdeeld. In hooguit 2,5 tellen kan de Valhalla naar 100 km/u sprinten. De topsnelheid zal meer dan 354 km/u (voorbij de magische grens van 200 mijl per uur) bedragen.

De prijs gaat circa 1 miljoen euro bedragen. De Valhalla is de derde in de rij van sportauto’s met een middenmotor van Aston Martin. De andere 2 zijn de Valkyrie en de Valkyrie AMR Pro. De Valhalla werd (toen nog onder de projectnaam AM-RB 003) voor het eerst getoond op de afgelopen maart gehouden autosalon van Genève.

Op de komst van de auto zullen we echter nog enkele jaren moeten wachten. Onderaan het gamma van hypersportwagens zal Aston Martin ook nog een nieuwe Vanquish lanceren. Die krijgt dezelfde dubbel geblazen V6, maar dan zonder elektrische ondersteuning.

 

Reageren is niet mogelijk.