Volkswagen zoekt gevaarlijke spookauto’s

0

Volkswagen zoekt tientallen preproductie auto’s die in Nederland verkocht zijn. Het betreft vooral exemplaren die aan journalisten werden uitgeleend.

De Nederlandse Volkswagen importeur Pon is op verzoek van de fabriek op zoek naar tientallen in ons land verkochte preproductie auto’s van het merk. Eind vorig jaar werd bekend dat de fabrikant tussen 2006 en 2018 duizenden testauto’s ‘per ongeluk’ heeft verkocht die verschillen van de definitieve seriemodellen en om die reden ook geen typegoedkeuring hebben gekregen.

De auto’s werden ingezet voor beurzen en werden uitgeleend aan de pers voor tests. Daarna worden de auto’s normaliter hersteld en verkocht. Maar dat is dus lang niet in alle gevallen gebeurd. De auto’s hadden niet de weg op gemogen omdat zij testonderdelen bevatten en daardoor mogelijk onveilig zijn. De importeur heeft zelf 3 personenwagens verkocht; de rest is via zogeheten parallelimport in Nederland terechtgekomen. Dat betekent dat een particulier of een handelaar een auto in het buitenland heeft gekocht en vervolgens heeft geïmporteerd.

Volgens onbevestigde bronnen zouden er wereldwijd zo’n 9.000 niet-herstelde preproductie auto’s verkocht zijn, allemaal van het eigen hoofdmerk. Volkswagen noemde de zogeheten spookvoertuigen vorig jaar al “een verschrikkelijke fout”. Importeur Pon laat weten dat er in Nederland 150 preproductie auto’s verkocht zijn. Die worden op verzoek van de fabrikant nu opgespoord en indien nodig hersteld. Inmiddels zijn er 60 auto’s teruggevonden. Van de resterende testexemplaren ontbreekt nog elk spoor.

Pon zegt “op verzoek van het hoofdkantoor van Volkswagen in Nederland rondrijdende zogeheten 0-serie modellen proberen te traceren. Als dat alsnog lukt nog, zullen zij worden teruggeroepen. In december van 2018 werd al bekend dat Volkswagen jarenlang ongekeurde testauto’s heeft verkocht zonder dat de vereiste documenten daarvoor rond waren.

Reageren is niet mogelijk.