Voormalig Audi topman Rupert Stadler aangeklaagd

0

Rupert Stadler, voormalige CEO van Audi, en 3 hooggeplaatste managers van de autofabrikant worden in Duitsland aangeklaagd voor fraude in verband met het schandaal rond de sjoemelsoftware bij het Volkswagen (VW) concern.

Stadler wordt er door Justitie samen met de 3 anderen (waaronder de voormalige Audi en Porsche R&D chef Wolfgang Hatz) van verdacht betrokken te zijn geweest bij het verstrekken van valse certificaten voor dieselmotoren, misleidende reclame en fraude. De beklaagden worden verweten dat zij bij het ontwikkelen van motoren sjoemelsoftware zouden hebben toegepast. Daarvoor wordt het 4-tal nu door aanklagers in München officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege zijn rol in het dieselschandaal.

Het gaat daarbij om auto’s van Audi, Volkswagens en Porsche. In totaal zijn er in Europa en de Verenigde Staten respectievelijk 251.000, 112.000 en 71.500 voertuigen met de frauduleuze 3,0 liter V6 TDI dieselmotor verkocht. Volgens de aanklager was Stadler eind september 2015 op de hoogte van het gesjoemel met de emissiewaarden binnen het bedrijf, maar heeft hij de verkoop van de betrokken auto’s daarna niet verhinderd. Sterker nog: hij hield volgens het Openbaar Ministerie de fraude moedwillig onder de pet.

Code rood omdat hij onderzoek van de Duitse justitie manipuleerde: Audi topman Rupert Stadler

 

Stadler, die 11 jaar aan het hoofd stond van de Volkswagen dochter, was in juni 2018 de eerste topman uit de autosector die in voorlopige hechtenis werd genomen nadat het dieselschandaal in de openbaarheid kwam. In oktober 2018 werd hij weer vrijgelaten, maar toen was hij inmiddels ontslagen bij Audi. De nieuwe aanklacht is onderdeel van een breder onderzoek naar moederbedrijf Volkswagen. De 3 andere verdachten zouden de motoren met illegale software voor Audi, Volkswagen en Porsche hebben ontwikkeld.

Stadler heeft enkele maanden vastgezeten omdat werd gevreesd dat hij een getuige zou hebben gemanipuleerd. Hij spreekt de aantijgingen overigens tegen. Stadler had het volle vertrouwen van de families Piëch en Porsche, de grootaandeelhouders van Volkswagen. Maar dit moederbedrijf ontsloeg hem naar aanleiding van het justitiële onderzoek tegen hem. Audi heeft vorig najaar vanwege de affaire een boete van 800 miljoen euro betaald. Behalve tegen Stadler en de 3 anderen die nu zijn aangeklaagd, lopen er in Beieren nog onderzoeken naar 23 lager geplaatste medewerkers van het concern die verdacht worden van betrokkenheid bij de sjoemeldiesel affaire. Elders in Duitsland, namelijk in Braunschweig, heeft justitie nog eens 49 verdachten in het vizier, waaronder voormalig concerntopman Martin Winterkorn (rechts op de foto).

“Als jij alles glashard ontkent, dan doe ik dat ook”: Stadler en Winterkorn laten elkaar niet vallen

 

De Duitse autoreus uit Wolfsburg gaf in september 2015 toe illegale software te hebben gebruikt om emissietests te manipuleren, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen lager leek dan ze in werkelijkheid was. De betreffende auto’s van Audi, Volkswagen en Porsche waren uitgerust met programmatuur waarmee zij als het ware in staat om een testsituatie te herkennen, om in een ‘schone modus’ vervolgens veel minder schadelijke stoffen uit te stoten dan in de praktijk op de weg gebeurde.

Het dieselschandaal heeft het Volkswagen concern tot nu toe 30 miljard euro gekost. In totaal manipuleerde de autofabrikant de motoren van zo’n 11 miljoen dieselvoertuigen. Volkswagen heeft in de Verenigde Staten de illegale auto’s teruggekocht van klanten. In dit land zijn een paar jaar geleden zelfs al enkele technici veroordeeld tot gevangenisstraffen. Stadler werd als CEO van Audi opgevolgd door de 57-jarige Nederlander Bram Schot, maar hij is slechts een tussenpaus. Zodra het concurrentiebeding van Markus Düsmann is afgelopen, een voormalige BMW topmanager, krijgt hij de leiding bij het merk van de 4 ringen. Schot wordt dan weggebonjourd. De huidige Volkswagen topman, Herbert Diess, is in deze kwestie geen verdachte omdat hij tot de zomer van 2015 niet bij het concern werkzaam was, maar kan in een gerelateerde zaak wel worden aangeklaagd voor marktmanipulatie.

Reageren is niet mogelijk.