Tesla Model 3 verkozen tot Zakenauto van het Jaar 2021

0

De Tesla Model 3 is tot Zakenauto van het Jaar 2021 gekroond . De verkiezing vond plaats in het kader van de zogeheten Driving Business Awards van branchevakblad Automobiel Management. De jury noemt de uitslag in meerdere opzichten memorabel. Voor het eerst in ruim 3 decennia gaat de bokaal namelijk naar een elektrische auto. Als merk heeft Tesla onder leiding van Elon Musk de hele branche wakker geschud door een geheel eigen koers te varen. Tijdens de Driving Business Awards werd ook het meest veelbelovende nieuwe automodel verkozen. Bij dit onderdeel won de Volkswagen Golf.

 

Tesla Model 3

In de auto-industrie is momenteel sprake van een revolutie. De zakelijke markt blijft daarbij niet buiten schot. Onder invloed van maatschappelijk verantwoord ondernemen en zeker ook fiscale douceurtjes kiezen ondernemers, werkgevers en werknemers in plaats van een traditioneel aangedreven personenwagen steeds vaker voor een volledig elektrisch alternatief. Als er één auto is die deze trend illustreert, dan is dat de Tesla Model 3 wel. Vorig jaar werden in Nederland liefst 29.922 exemplaren van deze Amerikaan op kenteken gezet in Nederland. Daarmee sloeg de nieuwkomer op de markt de gevestigde orde knock-out. Als visitekaartje van de transitie naar elektrische rijden is de Tesla Model 3 daarom uitgekozen tot Zakenauto van het Jaar 2021.

De keuze van de jury onder leiding van voorzitter Peter Brouwer is voor de hand liggend, maar toch ook verrassend omdat Tesla nog niet elk aspect van het ‘product auto’ goed in de vingers lijkt te hebben. Zo is er regelmatig kritiek op de bouwkwaliteit, de aflevering en de service. Daar staat tegenover dat het eigen laadnetwerk van Tesla een belangrijke troefkaart is. Ondanks afwerking missers scoort de Model 3 tot nu toe prima op het gebied van onderhoudskosten. Als het om prestaties en rij bereik gaat, is hij iedereen de baas. Ook de nieuwe Polestar 2. Kim Liebregts, de directeur van Tesla Nederland, is trots op de overwinning. Volgens haar is er sprake van een waar statement dat een elektrische auto nu de Zakenauto van het Jaar verkiezing heeft gewonnen. Vorig jaar werd de Model 3 als verkozen tot ‘Beste Nieuwkomer’. Liebregts stelt dat Tesla die belofte nu heeft waargemaakt. De verkiezingsuitslag is niet alleen mooie reclame voor de Model 3, maar volgens haar ook voor elektrisch rijden in het algemeen.

 

Volkswagen Golf

Dit jaar viel de keuze bij het verkiezingsonderdeel ‘Beste Nieuwkomer’ zoals gezegd op de Volkswagen Golf. Deze nieuwste incarnatie van een decennialang (8 generaties zelfs) succesverhaal maakt vooral voor wat betreft de infomedia techniek een flinke inhaalslag. Dat Volkswagen zich daarbij lijkt te verslikken in het storingvrij en gebruiksvriendelijk maken van de van elektronica en connectiviteit, vindt de jury geen struikelblok. “Daar wordt aan gewerkt”. Heeft de nieuwe Golf hiermee de beste papieren om volgend jaar de Zakenauto van het Jaar verkiezing te winnen? Misschien. Hij kan in ieder geval intern sterke concurrentie verwachten van de niet veel duurdere elektrische ID.3.

Dat de Volkswagen ID.3 niet verkozen werd tot ‘Beste Nieuwkomer’ heeft alles met de vertraagde leveringsstart. Oorspronkelijk zou hij al in juni bij de dealers in de showroom arriveren, maar pas nu komt de verkoop mondjesmaat op gang. En de softwareproblemen plus kinderziektes van de Golf vallen in het niet bij die van de ID.3. Volkswagen kan met dit elektrische alternatief nieuwe doelgroepen aanspreken, maar zij gooit haar eigen glazen in als de problemen met de geavanceerde techniek niet snel verholpen worden. Ook de ondermaatse bouwkwaliteit moet snel tot het verleden gaan behoren, wil de ID.3 een kans kunnen maken op de ‘Zakenauto van het Jaar 2022’ bokaal.

 

Reageren is niet mogelijk.