De Cherokee willen dat Jeep hun naam niet langer gebruikt

0

De Cherokee, een legendarisch model van Jeep, moet mogelijk van naam veranderen. Een bevolkingsgroep van inheemse Amerikanen, bekend als de Cherokee, vindt dat het tijd is dat bedrijven en sportteams hun naam niet langer gebruiken.

Het hoofd van de Cherokee stam, Chuck Hoskin jr., laat weten dat de bevolkingsgroep “niet vereerd is door hun naam op de zijkant van een auto geplakt te zien, hoewel het goedbedoeld zal zijn”. Het moederbedrijf van Jeep, Stellantis, is inmiddels al op de hoogte gebracht, maar wil voorlopig niet reageren. Jeep introduceerde de modelnaam Cherokee in 1974 als afgeleide van de Wagoneer reeks. Toen was er niks aan de hand, maar inmiddels heeft de bevolking met name in Westerse landen langere tenen gekregen. In Nederland merken wij dat bijvoorbeeld aan de discussie over Zwarte Piet.

“De beste manier om ons te eren, is door meer te weten te komen over onze rol in dit land, onze geschiedenis, onze cultuur en onze taal en door een constructieve dialoog met ons te vormen”, zo voegt Hoskin jr. (Principal Chief van de Cherokee Nation; foto) toe aan zijn hierboven vermelde statement. Onlangs schrapten ook al een football team en een honkbal ploeg een naam die gelinkt was aan een bevolkingsgroep van inheemse Amerikanen. Zo ontdeed het NFL football team uit Washington zich van zijn bijnaam ‘Redskins’. En ook de honkballers van de Cleveland Indians maakten vorig jaar bekend die naam te zullen aanpassen.

Door de jaren heen in de Jeep Cherokee uitgegroeid tot een volwaardige SUV die voor Amerikaanse begrippen prettig compact is. De huidige editie is wegens gebrek aan succes in Nederland niet meer leverbaar, maar in de Verenigde Staten is zijn populariteit groot. De Cherokee was lange tijd het best verkopende model van Jeep. De Cherokee’s lieten zich nog niet eerder zo expliciet uit over het verwijderen van de naam op de auto, maar bij de op stapel staande vernieuwing aan de Jeep Grand Cherokee lijkt het toch tijd voor verandering.

Jeep reageerde alvast door te stellen dat de Cherokee benaming inderdaad bedoeld is als eer en erkenning voor de inheemse Amerikaanse stammen (ook wel Indianen genoemd). Verder stelt het merk dat het openstaat voor een dialoog en dat het steeds respectvol is geweest naar inheemse stammen. Behalve de Cherokee benaming gebruikt Jeep ook “Mojave” als uitrustingslijn voor de Gladiator. Vooralsnog zijn er nog geen signalen dat Jeep de naam van de SUV gaat veranderen. In Nederland rijdt overigens wel een andere auto rond die vernoemd is naar een volk. Dat is de Volkswagen Touareg.

Autonamen worden wel vaker verkeerd gekozen. Meestal betekent een naam in een bepaalde taal opeens iets heel raars. Neem de huidige Hyundai Kona. De elektrische verkooptopper krijgt in Portugal de lachers op zijn hand. Zijn naam verwijst in de landstaal aldaar namelijk naar het vrouwelijk geslachtsdeel. Het mannelijk geslachtsdeel is eveneens vertegenwoordigd in het Portugees, want in Brazilië refereert Pinto (de naam van een Amerikaans Ford model uit 1970) naar een klein lid. En dat terwijl het gewoon een paardenras is. Wie Spaans spreekt, heeft liever geen Mitsubishi Pajero voor de deur staan. Het woord betekent vrij vertaald ‘rukker’. Mazda heeft de naam Laputa niet erg slim gekozen. De reden zal duidelijk zijn (‘prostituee’ of ‘sekswerker’ zijn nog de netste vertalingen).

In Nederland had Fiat moeite om de Croma aan de man te brengen. Dat het automerk een zwaar roestverleden had, zal daarbij hebben meegespeeld. Momenteel is een comeback van de Toyota Corona natuurlijk not done. Gelukkig is de Ford Cougar al uit de line-up, anders zouden financieel onafhankelijke vrouwen van boven de 40 met bepaalde behoeftes ook heel boos kunnen worden. Waarschijnlijk toeval, maar het nieuws over de (Jeep) Cherokee kwam een dag nadat Davelaar de naam van hun populaire koekje veranderde in ‘Odekoek’.

Reageren is niet mogelijk.