Tesla krijgt meer dan 1 miljard euro subsidie van Duitsland

0

Tesla krijgt voor de bouw van haar grote fabriek in Duitsland een overheidssubsidie van 1,14 miljard euro. Dat melden Duitse media.

Eerder was al bekend geworden dat de Duitse overheid circa 1 miljard euro subsidie zou geven. Het extra bedrag maakt deel uit van een groter project waarmee de Europese Unie wil stimuleren dat er meer batterijen in onze wereldregio worden geproduceerd, zodat de auto-industrie hier minder afhankelijkheid wordt van Azië. Tesla komt daarbij in aanmerking voor subsidie omdat zij ook een accucellenfabriek in Grünheide nabij Berlijn aan het bouwen is. Duitsland zelf heeft 2,9 miljard euro uitgetrokken om de batterijproductie in eigen land te stimuleren.

De subsidie voor de Tesla fabriek komt waarschijnlijk boven de 1 miljard euro uit, mede omdat het bedrijf van Elon Musk hiermee voor zo’n 2.000 arbeidsplaatsen zorgt. De Amerikaanse autobouwer investeert zelf 5 miljard euro in de nieuwe productielocatie. Als de fabricage van Tesla’s succesvol op gang komt en de fabriek voor de beloofde werkgelegenheid zorgt (hetgeen meer is dan aanvankelijk werd verwacht), dan is een subsidie van meer dan 1 miljard euro realistisch, zo melden Duitse deskundigen.

Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de fabriek operationeel zal zijn. De bouw en de afgifte van de nodige vergunningen heeft de afgelopen periode veel vertraging opgelopen, mede vanwege protesten vanuit de milieubeweging. Tesla topman Elon Musk bracht vorige maand voor de zoveelste keer een bezoek aan de fabriekslocatie en voorspelde toen dat de eerste auto’s aldaar rond oktober van de band zullen rollen. Het is de bedoeling dat er jaarlijks 500.000 exemplaren van met name de Model Y (foto) op deze locatie gebouwd gaan worden.

Over de subsidie voor Tesla zou al een akkoord zijn, maar er is nog wel goedkeuring voor nodig. Het ministerie van Economie laat weten dat het proces nog niet is afgerond en dat een besluit in het slotkwartaal van dit jaar is voorzien. Volgens aankondigingen van Musk zal in de fabriek een nieuwe generatie krachtigere en milieuvriendelijkere batterijcellen worden geproduceerd. Ze moeten het rij bereik van de auto’s van Tesla aanzienlijk vergroten.

 

Reageren is niet mogelijk.