Bescheiden facelift voor BMW 3-serie

0

De tijd vliegt. De huidige editie van de BMW 3-srie, die begin 2019 in de showrooms arriveerde, is nu al toe aan zijn facelift, door de fabrikant zelf “LCI” of “Life Cycle Impulse” genoemd.

Kenmerken van de update zijn een licht opgefrist design van zowel het front als de achterzijde, het verdwijnen van handbak en de introductie van BMW Operating System 8 met zogeheten BMW Curved Display. Ook maken nieuwe stekker hybride varianten  hun opwachting.

Fabian Kirchbauer Photography

Aan de buitenzijde zijn de wijzigingen aan de 3-serie al met al beperkt. Wellicht een bewuste keuze van BMW, want op deze manier krijgen eigenaren van het huidige model niet direct het gevoel dat zij in een verouderd model rijden. De fabrikant profiteert daar zelf ook van want de pre facelift editie van de 3-serie wordt zo niet op eens fors minder waard op de occasionmarkt.

Fabian Kirchbauer Photography

Aan de voorzijde werden de luchtinlaten groter, de nieren zijn hertekend (en kregen gewijzigde contouren en dubbele spijlen, maar groeiden gelukkig niet) en de nieuwe koplampen (slanker en standaard voorzien van led technologie met heldere contouren en daglichten in omgekeerde L vorm) geven de BMW een wat agressievere uitstraling. Sta jij oog in oog met een 3-serie exemplaar met blauwe accenten in de behuizing van de koplampen? Dan beschikt die BMW over de  optionele Adaptive LED Headlights. Zijn functies omvatten hoekverlichting en niet verblindende High Beam Assist met matrix, een dynamische regeling van het lichtbereik en een variabele lichtverdeling.

Fabian Kirchbauer Photography

Meer oppervlakken in carrosseriekleur en een strakker design geven de achterbumper van de 3-serie een nieuwe look zonder echter te breken met het algehele design van de pre facelift versie. Horizontale lijnen, slanke lichtblokken en gewelfde wielkasten accentueren de breedte van de achterkant. De sierstukken van het uitlaatsysteem hebben nu een diameter van 90 of 100 millimeter, afhankelijk van de motorvariant.

Fabian Kirchbauer Photography

De sportievere look van de vernieuwde 3-serie wordt benadrukt door de standaard ‘M Shadow Line hochglänzend’ afwerking. Daarnaast zijn alle exemplaren van de 3-serie vanaf nu standaard uitgerust met 17 inch grote lichtmetalen velgen. Het M Sportpakket introduceert een aantal nieuwe optische herkenningspunten zoals een honingraatpatroon voor de BMW nieren, hertekende bumpers en andere lichtmetalen 18 inch velgen. Het M Sport Pack Pro is nieuw op de optielijst. Het is verkrijgbaar als uitbreiding van het M Sportpakket en voor de BMW Performance modellen en omvat een M Lights Shadow Line en M sport remmen met rode klauwen.

Fabian Kirchbauer Photography

Het gamma carrosseriekleuren is uitgebreid met de metallic lakken Skyscraper Grey en M Brooklyn Grey (beiden als onderdeel van het M Sportpakket). Ook de speciale tinten BMW Individual Frozen Pure Grey metallic en Frozen Tanzanite Blue metallic werden aan het gamma toegevoegd.

Fabian Kirchbauer Photography

Het grootste verschil met de pre facelift editie zit evenwel binnenin, waar BMW’s Operating System 8 (dat we inmiddels kennen van de iX, i4 en nieuwe 2 Active Tourer) in combinatie met het gebogen BMW Curved Display dashboardscherm zijn opwachting maakt. Dit betekent een versmelting van het 12,3 inch grote digitale instrumentarium achter het stuur met het zogeheten Control display van 14,9 inch tot één geheel. Gelukkig bleef de iDrive Controller behouden. In de 2-serie Active Tourer is die bedieningsmogelijkheid komen te vervallen.

Fabian Kirchbauer Photography

De standaarduitrusting wordt uitgebreid met een automatische airconditioning met 3 temperatuurzones, een automatisch dimmende achteruitkijkspiegel, een uitgebreid opbergpakket en Park Distance Control (PDC) met sensoren voor & achter, terwijl alle modellen voortaan ook uitgerust zijn met BMW Live Cockpit Navigation Plus, inclusief het BMW Maps navigatiesysteem.

Fabian Kirchbauer Photography

In het kader van de facelift verdwijnt de mogelijkheid om de 316d, 318d of de 318i te bestellen met een handbak. Dit betekent dat voortaan elke 3-serie nu over de 8-traps Steptronic automaat beschikt die vanaf nu altijd inclusief schakel peddels aan het stuur geleverd wordt. De klassieke keuzehendel van de automatische versnellingsbak is echter verdwenen want vervangen door een kleine schakelaar. Andere recent gelanceerde BMW modellen beschikken daar reeds over.

Fabian Kirchbauer Photography

Bij de sedan versie van de vernieuwde 3-serie is er keuze uit 3 stekker hybride varianten en de Touring uitvoering telt zelfs een 4-tal PHEV varianten. Welke dat zijn, houdt BMW nog even onder de pet, maar het lijkt logisch dat naast de 320e (systeemvermogen: 204 pk) en 330e (292 pk), die wij reeds kennen, diverse xDrive vierwielaangedreven varianten hun opwachting maken. Het gaat daarbij om de 320e xDrive (alleen Touring) en de 330e xDrive (beide carrosserievarianten). Daar komen 4 benzine- en 4 dieselmotoren met 4 of 6 cilinders plus mild hybride techniek bij. Het vermogen varieert van 150 pk tot 374 pk. Motorische aanpassingen van betekenis vinden we alleen bij de 330i. Die krijgt een ander uitlaatspruitstuk. Dat moet hem efficiënter maken, maar betekent ook dat het vermogen zakt van 258 pk naar 245 pk. Het koppel ligt op 400 Nm.

BMW3serieFacelift11

De vernieuwde 3-serie arriveert in juli in de showrooms. Hij wordt als vanouds door BMW geproduceerd in München, al rolt de sedan versie ook in Mexico van de band. In China wordt een specifiek voor die markt bestemde verlengde uitvoering gebouwd in een fabriek die de Duitsers samen met partner Chinese Brilliance Automotive uitbaten. De prijzen van de vernieuwde 3-serie, die wereldwijd goed is voor 14 procent van de BMW verkopen, laten ongetwijfeld niet lang op zich wachten.

Reageren is niet mogelijk.