Prijs indicatie Mercedes-AMG C 63 S E Performance

0

Het was al geruime tijd een publiek geheim dat de Mercedes-AMG C 63 haar V8 motor zou moeten inruilen voor een 4 cilinder blok. Alleen op die manier, en met toepassing van hybride techniek, zouden er enigszins acceptabele emissiewaarde gerealiseerd kunnen worden.

Gelukkig verzacht Mercedes-AMG de pijn van het gemis van 4 cilinders met een ongekend hoog systeemvermogen van de aandrijflijn die mede met knowhow van de Formule 1-afdeling ontwikkeld werd. De nieuwe Mercedes-AMG C 63 S E Performance (zoals het model voluit heet) beschikt namelijk over 680 pk. Ook het koppel is adembenemend: 1.020 Nm.

MercedesAMGC63SePerformancePrijs4

De missie is dus geslaagd, ook omdat de uitstoot van CO2 beperkt blijft tot 156 gram/km. Dat is weliswaar ‘niet weinig’, maar toch bijna een halvering van de emissiewaarde van de C 63 S Coupé, die nog wel de V8 motor onder de kap heeft. Die stoot namelijk 290 gram CO2 uit. Of het verschil voldoende is om de heerlijke V8 te kunnen vergeten, zal de tijd moeten leren, maar op prestatiegebied is de nieuwe aandrijflijn duidelijk superieur. Met de combinatie van een 476 pk / 545 Nm sterke 2,0 liter 4 cilinder turbomotor (volgens Mercedes is het blok daarmee de krachtigste 4-pitter ter wereld) en elektrische hulp in de vorm van 204 pk is de 2.111 kilo zware C 63 S E Performance in staat om in 3,4 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u te knallen. Daarmee is hij een halve tel sneller dan de C 63 S Coupé. Dat is fors als elke milliseconde telt. De topsnelheid van de C 63 S E Performance is met 250 of 280 km/u (afhankelijk van wanneer de begrenzer ingrijpt) weliswaar 40 respectievelijk 10 km/u lager dan die van de C 63 S Coupé, maar dat komt dus door de elektronische waakhond. Zonder ingreep zou de Mercedes-AMG waarschijnlijk door kunnen buffelen tot circa 335 km/u!

MercedesAMGC63SePerformancePrijs3

De Mercedes-AMG C 63 S E Performance beschikt over 5 rij modi. Naast ‘Comfort’ voor relaxt rijden en ‘Sport’ (heftig) zijn er de standen ‘Sport+’ (heftiger) en ‘Race’ (heftigst; in deze circuitmodus wordt het ESP uitgeschakeld en moet je het allemaal zelf doen). Tenslotte is er nog de ‘Electric’ modus, waarin men 13 kilometer geruisloos en emissievrij kan rijden. Daarnaast heeft Mercedes-AMG een slim trucje uitgehaald om het turbo gat te elimineren. De uitlaatgasturbo, die normaliter aangejaagd wordt door uitlaatgassen, wordt namelijk elektrisch geholpen. De hiervoor benodigde extra elektromotor drijft de as van de turbo compressor al aan voordat de milieu aantastende dampen het blok verlaten. Deze vondst paste Audi al eerder toe op de SQ7 TDI, al zegt Mercedes-AMG hiervoor haar Formule 1 knowhow gebruikt te hebben.

MercedesAMGC63SePerformancePrijs6

De op de achteras gemonteerde elektromotor helpt natuurlijk ook om instant trekkracht te leveren. En met deze constructie beschikt de Mercedes-AMG C 63 S E Performance dus ook over vierwielaandrijving. Om de Duitser extra wendbaar te maken, is hij standaard voorzien van achterwielbesturing. Een primeur voor de C klasse en sowieso een unicum in dit segment.

MercedesAMGC63SePerformancePrijs5

Qua uiterlijk zien we de bekende AMG-kenmerken terugkomen: 4 uitlaatpijpen, een Panamerica grille, grote luchtinlaten en een spoilerlipje. Wat we bij de voorgangers niet zagen, is de koelopening in de motorkap.

MercedesAMGC63SePerformance19

Ook nieuw: er prijkt nu een AMG logo op de neus. De C 63 is overigens niet alleen 57 mm breder dan de normale C klasse, maar ook 83 mm langer.

MercedesAMGC63SePerformancePrijs2

De Mercedes-AMG C 63 S E Performance is direct te bestellen als Limousine (sedan) en als Estate. Beide carrosserievarianten beschikken over vierwiel aandrijving en een meesturende achteras. De Estate accelereert net zo snel naar 100 km/u als de sedanuitvoering, maar de begrensde topsnelheid met het AMG Driver’s Package is wel iets lager: 270 km/u in plaats van 280 km/u. Er is een reële kans dat Mercedes-Benz in een later stadium met een mildere C 63 E Performance (zonder ‘S’) komen. Die wordt maximaal 600 pk sterk.

MercedesAMGC63SePerformancePrijs7

Op dit moment zijn de prijzen nog niet bekend, maar reken op een instaptarief van 120.000 euro. Voor een Audi RS5 en de BMW M3 xDrive Competition ben je 15 mille meer kwijt. Betekent dit dat de concurrentie terug naar de tekentafel kan? Audi met haar verouderde RS5 sowieso, maar of dat ook voor BMW en diens M3 xDrive Competition geldt, is niet bij voorbaat een uitgemaakt zaak. Die is namelijk 210 kilo lichter. En wat is de grootste vijand van een sportieve auto? Te weinig vermogen? Nee, een te hoog gewicht …

MercedesAMGC63SePerformancePrijs8

 

Reageren is niet mogelijk.