Ford introduceert de Puma ST Powershift

0

Ford introduceert de Puma ST Powershift. Die heeft als krachtbron de krachtigste variant van de 1,0 liter EcoBoost 3 cilinder motor en als transmissie een 7-traps automaat met dubbele koppeling. Dankzij mild hybrid techniek bedraagt het systeemvermogen liefst 170 pk. Aan koppel is er maximaal 248 Nm beschikbaar.

Met de introductie van de Puma ST Powershift verbreedt Ford het verkooppotentieel van de sportieve cross-over. Tot nu toe was het model namelijk alleen verkrijgbaar met een handgeschakelde transmissie. Die uitvoering beschikt weliswaar over een grotere 1,5 liter motor, maar dankzij de 48 volt mild hybrid technologie van de Powershift variant valt het verschil in vermogen mee: 170 pk versus 200 pk. De levering start eind tweede kwartaal. De prijzen maakt Ford binnenkort bekend.

De Puma ST Powershift heeft voor de acceleratie van 0-100 km/u slechts 7,4 seconden nodig. Daarmee is hij niet meer dan 0,7 tel langzamer dan de handgeschakelde versie met 1,5 liter motor. Voor die variant geeft Ford een gemiddelde brandstofverbruik van 6,5 liter per 100 km op, hetgeen een CO2 uitstoot van 148 gram betekent. De Powershift uitvoering staat in de boeken met 6,3 liter en 144 gram.

De 48 volt mild hybrid technologie van de 1,0 liter EcoBoost motor is volgens Ford verbeterd. Zo zorgt het zogeheten MHEV systeem voor snellere energieterugwinning, waardoor de lithium/ion batterij sneller kan worden opgeladen. Het resultaat daarvan is dat de door een tandriem aangedreven geïntegreerde starter/generator (BISG) voor een langere boost periode extra koppel kan leveren. Dat zorgt voor verbeterde prestaties bij een lager motortoerental. Bovendien maakt de verhoogde energierecuperatie nog eens 10 pk elektrische ondersteuning van de BISG mogelijk om het piekvermogen te verhogen. Voorheen lag de pk-limiet van de 1,0 liter EcoBoost motor bij 155 pk en was 190 Nm het maximale koppel.

Bij vol gas kan de Powershift automaat in 1 keer tot 3 versnellingen terugschakelen voor maximale acceleratie bij inhalen. In de rijmodus ‘Sport’ houdt de 7-traps transmissie lagere versnellingen langer vast voor een sportiever rijkarakter. De automaat biedt ook de mogelijkheid om handmatig te schakelen met paddles achter het stuurwiel. Dankzij de Powershift transmissie kan Adaptive Cruise Control samen met ‘Stop & Go’ de Puma ST volledig tot stilstand brengen en weer laten optrekken als de file binnen 3 seconden weer op gang komt. Duurt het langer dan 3 seconden, dan volstaat een druk op de knop of het gaspedaal om de auto weer in beweging te krijgen.

FordPumaST2

De nieuwe Ford Puma ST Powershift is leverbaar met een nieuwe ST only carrosseriekleur genaamd Azura Blue. In totaal zijn er 6 lakkleuren verkrijgbaar. Het dak is glanzend zwart. De randen van de grille, de sierlijsten aan de zijkanten, de spiegelkappen en de dak spoiler zijn eveneens in zwart afgewerkt. De cross-over is standaard voorzien van lichtmetalen 19 inch velgen die zijn afgewerkt in Magnetite.

In het interieur vallen direct de door Ford Performance ontwikkelde sportstoelen, die zijn afgewerkt met hoogwaardig Sensico materiaal, op. Verder heeft de Puma ST Powershift een draadloos oplaadstation voor smartphones, Quickclear verwarmde voorruit, parkeersensoren voor & achter, ruitenwissers met regensensor, FordPass Connect modem en Ford’s SYNC 3 communicatie- en entertainmentsysteem compatibel met zowel Apple CarPlay als Android Auto. Het aanbod rijhulpsystemen bestaat onder meer uit Pre-Collision Assist met Active Braking, Active Park Assist, Cross Traffic Alert met Active Braking en Intelligent Speed Limiter.

 

Reageren is niet mogelijk.