Waarom niet: Peugeot 508 Coupé

0

Zijn er nog mensen die dromen van een mooie Franse coupé? Vermoedelijk zijn die op één hand te tellen, want anders dan voor de 406 Coupé en de 407 Coupé is er geen businesscase voor de Peugeot 508 Coupé. Met als gevolg dat een dergelijk model nooit in productie zal worden genomen.

Franse merken weten (ook) hoe zij mooie, elegante coupés moeten ontwerpen. En op dit gebied heeft Peugeot een gedegen ervaring. In de jaren zestig en zeventig werd er al een respectabele reputatie opgebouwd met coupéversies van de 404 en 504. En niemand is de 406 Coupé vergeten die tussen 1997 en 2004 te koop was en die destijds werd geprezen om zijn design en die best succesvol was met 107.631 verkochte exemplaren.

Maar zijn opvolger, de 407 Coupé, aangeboden in de catalogus tussen 2005 en 2012, was veel minder overtuigend vanwege zijn veel minder geslaagde vormgeving. Ondanks een veel origineler en succesvoller ontwerp, kon de Renault Laguna Coupé die van 2008 tot 2015 werd verkocht, ondanks de 54.840 verkochte exemplaren ook geen grote massa’s klanten aantrekken.

Kunnen we ons de terugkeer voorstellen van een dergelijke gezinscoupé in het aanbod van een Franse fabrikant? Het antwoord op die vraag is een heel duidelijk “nee”. De reden is dat de klantenkring van dit soort modellen sinds het begin van de eeuw gestaag in omvang aan het afnemen is, wat heeft geleid tot het volledig uitsterven van dit soort auto’s in het assortiment van generalistische fabrikanten. Daardoor is ook de Peugeot RCZ nooit een grote hit geworden. Momenteel heeft ook de Alpine A110 moeite om zichtbaar te blijven op de verkoopradar. De oorzaak (steeds minder klanten) is echter mondiaal van aard, reden waarom Audi geen vervolg geeft aan haar iconische TT en Mercedes de 2-deurs versies van de C-, E- en S-klasse vervangt door één nieuw coupémodel, de CLE.

Een coupéversie van de gerestylede Peugeot 508 zit er daarom niet in. Op zich raar, want voor dit modeltype hebben Fransen veel inspiratie opgedaan bij de Audi A5 Sportback en die is wel in Coupé uitvoering te koop. Maar de Duitsers (en daarmee wordt ook BMW bedoeld met de 4-serie Coupé) hebben zich verzekerd van een goede afzetmarkt in de Verenigde Staten en kunnen dus rekenen op een veel groter verkooppotentieel. Dat ontbreekt bij Peugeot en daardoor zal de 508 Coupé nooit in productie worden genomen. Toegeven, aan elegantie ontbreekt het bij deze auto niet maar voor zover Peugeot zich nog met coupémodellen durft bezig te houden, komt dat tot uiting in de 408.

Schrale troost is dat naast generalistische merken ook coupés van premium fabrikanten de laatste jaren steeds minder klanten trekken. Wat voor consequenties dit heeft voor Mercedes, is reeds besproken. Bij Audi is het oorverdovend stil rondom een opvolger voor de A5 Coupé. Lexus doet het tegenwoordig zonder de RC. Daarentegen is bij BMW de 4 Serie Coupé nog wel aanwezig. Maar de i4 bestaat alleen als sedan en of er voor coupéprojecten in elektrische vorm wél een businesscase is, is zeer twijfelachtig.

Reageren is niet mogelijk.