Nio verlaagt productieplanning

0

Nio denkt in het eerste kwartaal van dit jaar minder auto’s te produceren dan aanvankelijk was gepland.

De Chinese autofabrikant verwacht nu dat er in de periode januari tot en met maart slechts 30.000 elektrische auto’s de fabriek zullen verlaten, terwijl er gerekend was op 31.000 à 33.000 stuks. In 2023 waren er aan het end van het eerste kwartaal 31.041 registraties. In het vierde kwartaal van 2023 wist Nio wereldwijd nog 50.045 auto’s af te leveren. Dat de afzet in het eerste kwartaal tegen gaat vallen, komt door de door Tesla gestarte prijzenoorlog en een kwakkelende economie in China.

NioET5europa

 

 

In heel 2023 verkocht het Chinese bedrijf 160.000 auto’s. Dat was weliswaar 30 procent meer dan in 2022, maar het resultaat betekent een gemiddelde kwartaal output van 40.000 auto’s. Dat lijkt nu niet gehaald te worden. Bovendien leed Nio afgelopen jaar een verlies van 2,7 miljard euro, dus dat doet vermoeden dat het Chinese automerk verkopen ‘gekocht’ heeft. Beter vooruitzichten zijn er voor BYD. Dat denkt dit jaar 20 procent meer auto’s te kunnen verkopen, namelijk 3,6 miljoen exemplaren.

Om kosten te besparen, ontsloeg Nio vorig jaar 10 procent van haar personeel. De Chinese autofabrikant wil in de toekomst haar vleugels uitslaan door 2 aanvullende automerken te lanceren. Die gaan in een lager prijssegment opereren. Verstandig, want een Nio kost nu minimaal 62.700 euro. Met één van de nieuwe merken, Firefly genaamd, willen de Chinezen de concurrentie met de Mini Cooper E en de Renault 5 E-Techs aangaan.

De afnemende vraag in eigen land is een van de redenen waarom Nio (net als BYD en Xpeng), extra snel voet aan de grond wil krijgen. Naast de lancering van 2 extra merken, overweegt Nio een dealernetwerk in Europa op te bouwen, zodat meer auto’s verkocht kunnen worden. Het goedkoopste model van Nio zelf is de ET5. Die kost 62.700 euro. Er komt geen goedkopere Nio. In Nederland verkocht Nio in de eerste 2 maanden van dit jaar 60 auto’s, waarvan 20 stuks in februari.

 

Reageren is niet mogelijk.