Samsung koopt Harman

0

Technologie concern Samsung neemt Harman Industries, de Amerikaanse specialist in geluidsinstallaties voor onder meer auto’s, over. Het doel is onder meer om grote stappen te zetten op het gebied van internettoepassingen in auto’s.

Het Zuid Koreaanse concern is bereid 7,4 miljard euro voor het bedrijf te betalen. De deal wordt naar verwachting medio volgend jaar afgerond. “De overname geeft ons meteen een aanzienlijk aandeel in de grote en snel groeiende markt voor automobiele connectiviteit”, aldus een woordvoerder van Samsung.

’s Werelds grootse smartphone fabrikant wil met de overname van Harman groeien op het gebied van geluidsinstallaties en internettoepassingen in auto’s. Harman haalt circa 65 procent van zijn omzet, die vorig jaar uitkwam op 7 miljard dollar, uit apparatuur voor auto’s. Verder is het bedrijf een belangrijke maker van koptelefoons en hifi-apparatuur.

Harman, ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw en opgericht door Sidney Harman en Bernard Kardon, is onder meer eigenaar van de merken Infinity, Mark Levinson, AKG en JBL. Vorig jaar kocht het bovendien de autogeluidsinstallatie divisie van het beroemde merk Bang & Olufsen.

Samsung liep tot nu toe achter op partijen als Apple en Google op het gebied van geluidsinstallaties in auto’s. Apple is op de markt bekend met Apple CarPlay, terwijl Google Android Auto heeft. Daarnaast nam Apple enige jaren terug koptelefoonfabrikant Beats Electronics over.

Het Zuid Koreaanse concern is al op grote schaal actief in de autowereld. Samsung bezit 20 procent van de aandelen in Renault-Samsung Motors en was met Fiat Chrysler in gesprek om onderdelenleverancier Magneti Marelli te kopen. Daarnaast heeft de maker van mobiele telefoons een aandeel in de Chinese autofabrikant BYD.

Reageren is niet mogelijk.