Zuid Amerikaanse carrière voor Renault Kwid

0

Renault laat op de Sao Paulo autotentoonstelling Brazilië en de rest van Latijns Amerika kennismaken met de Kwid. De verkoop moet in deze marktregio in de eerste helft van 2017 starten.

De Kwid beleefde eerder in september 2015 een zeer succesvolle verkoopstart in India. Daar is het ‘gewoon’ een budgetmodel, maar in Brazilië zal de kleine Renault gepositioneerd worden als een avontuurlijke SUV. Niet gewijzigd is de prijsstelling: ook in Latijns Amerika zal de Kwid aangeboden worden voor een vechtprijs.

kwidoutsidera2

De Zuid Amerikaanse Kwid (die de extra type-aanduiding ‘Outsider’ draagt) onderscheidt zich van de Indiase versie met tal van (zwart) beschermplastic voor de carrosserie. Dat geeft het model de uitstraling van een SUV. In Brazilië is men dol op dit soort auto’s; ook de Ford Ecosport werd daar bedacht.

De productie van de Latijns Amerikaanse Kwid moet begin 2017 starten in de Renault fabriek in Curitiba in het zuiden van Brazilië. In vergelijking met de Indiase versie, die wel heel erg budget is, is de Zuid Amerikaanse uitvoering 130 kilo zwaarder. Dat komt doordat de veiligheidsnormen in deze marktregio strenger zijn dan in India. De Braziliaanse Kwid beschikt daarom over 4 airbags en een versterkte carrosserie.

kwidoutsidera3

Ook de motorisering is anders: in plaats van een 0,8 liter blok zit er een 1,0 liter unit onder de kap. Deze krachtbron is goed voor 82 pk. Vanuit Brazilië zal de Kwid ook worden geëxporteerd, vooral naar Argentinië. Doelstelling is om op jaarbasis 130.000 exemplaren van het autootje te maken, even veel als in India.

Later volgen meer productielocaties voor de Kwid. Renault denkt hierbij aan Iran, Rusland en waarschijnlijk Marokko. Van daaruit kan de Europese markt bediend worden (met het Dacia logo op de grille). In Brazilië hoopt Renault met de Kiwd er bij jaarlijks 340.000 à 350.000 auto’s te verkopen. Dat betekent een marktaandeel van zo’n 6 procent. Vergeleken met Chevrolet, Fiat en Volkswagen is het Franse merk dan nog steeds een kleine speler.

kwidoutsidera4

Andere modellen die Renault in Brazilië verkoopt, zijn de Sandero, de Logan en de Duster. Van deze SUV werd vorig jaar een pick-up versie gelanceerd. Zijn grote broer is de Alaska (afgeleid van de Nissan Navara). Vanaf februari start Renault in Zuid Amerika ook met de verkoop van de Captur. Die is wat groter dan de Europese versie (4,30 in plaats van 4,12 meter) want onderhuids is het een Duster. De Dacia techniek zorgt er voor dat de Braziliaanse Captur ook leverbaar wordt met vierwielaandrijving.

Reageren is niet mogelijk.