Ook leasebedrijf voor rekeningrijden

0

De roep om rekeningrijden in te voeren klinkt luider en luider. Na de ANWB, de Bovag en de RAI, vindt nu ook de grootste leasemaatschappij van het land dat het zo niet langer kan.

Rekeningrijden moet worden ingevoerd, stelt Leaseplan; een wagenparkbeheerder die goed is voor meer dan 100.000 auto’s op de Nederlandse snelwegen. De maatschappij vindt dat er alleen met rekeningrijden nog iets te doen valt aan de al maar toenemende filedruk op de Nederlandse wegen. Leaseplan pleit voor een specifieke variant: de spitsheffing, waarbij er alleen betaald moet worden in de spits.

En bijkomend voordeel: rekeningrijden zou er ook voor zorgen dat auto’s schoner worden, omdat mensen minder lang in een oude vervuilende auto blijven doorrijden als de belasting verschuift van aanschaf naar verbruik. Dan wordt het kopen van een nieuwe auto immers goedkoper. Want dat is wel een voorwaarde, stelt het bedrijf. Als het gebruik van de auto duurder wordt, dan moet de aanschaf goedkoper worden. “Rekeningrijden mag autorijden absoluut niet duurder maken”.

De files nemen al weer voor het tweede jaar op rij toe. In 2015 stonden we met zijn allen 22 procent langer in de file dan het jaar ervoor en dit jaar pakt weer 16 procent beroerder uit dan vorig jaar. En dat verandert de komende jaren waarschijnlijk niet. Ook niet met meer asfalt, stelt LeasePlan.

Afgelopen zomer riepen 4 grote maatschappelijke organisaties op tot rekeningrijden, maar in de politiek is er al jaren een patstelling over het onderwerp.

Reageren is niet mogelijk.