Private Lease rukt op

0

De ontwikkeling van privé lease in ons land lijkt aanzienlijk sneller te verlopen dan aanvankelijk gedacht. Eerdere prognoses gingen uit van een wagenpark van 100.000 auto’s in 2020, maar dit wordt nu bijgesteld naar 145.000 stuks.

Dit prognosticeert Aumacon mede op basis van haar zojuist verschenen Leasebedrijven Top-50 onderzoek. De populariteit van privé lease (ook wel private lease genoemd) laat zich volgens Aumacon eenvoudig verklaren: “Veel consumenten hikken aan tegen de hoge aanschaf & gebruikskosten van een eigen auto. Maar vaak wil men toch wel de beschikking blijven houden over een auto. Deelconcepten bieden hier al goede oplossingen, maar voor wie toch het exclusieve gebruik van een eigen auto prefereert biedt privé leasing dé oplossing. Daarbij geholpen door externe omstandigheden als de lage rentestand en de opkomst van mobiliteitsbudgetten, waardoor deze vorm van lange termijn verhuur prijsgunstiger wordt en een steeds beter alternatief gaat vormen voor de aloude ‘auto van de zaak’, aldus directeur Clem Dickmann (foto) in een vraaggesprek met Automobiel Management.

dickmanna

Inmiddels bieden vrijwel alle leasebedrijven uit de Leasebedrijven Top-50 privé lease aan. Hiermee wordt immers een nieuwe doelgroep aangeboord: de particuliere consument, die voorheen uitsluitend door autodealers werd bediend. Dickmann: “Leasebedrijven zien hier een mooie kans om hun werkveld uit te breiden. Ze moeten ook wel; de markt voor de traditionele zakenauto’s dunt gaandeweg uit. Maar door gebruik te maken van hun opgebouwde inkoopmacht weten leasebedrijven zowel auto’s als bijbehorende diensten als onderhoud en reparatie scherp in te kopen wat zich vertaalt in aansprekende privé leasetarieven”.

Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel alle leasebedrijven de afgelopen 2 jaar hun wagenpark zagen groeien. In de meeste gevallen was dit vooral te danken aan het gestegen aantal privé lease contracten. Overigens maken deze dit jaar slechts afgerond 8 procent uit van het totaal aantal leasewagens op de Nederlandse wegen.

In een eenduidige registratie van het aantal nieuwe privé lease auto’s wordt op dit moment nog niet voorzien. Schattingen van bijvoorbeeld dataleverancier VWE gaan voor dit jaar uit van circa 1.500 stuks per maand. Brancheclub VNA begroot het totale wagenpark aan privé lease auto’s thans zo’n 50.000 stuks. “Daar gaat vanaf nu jaarlijks een stijgende aantal bijkomen”, aldus Dickmann. “Tegelijkertijd bereikt ook een klimmend aantal privé lease auto’s het contracteinde waardoor de wagenparkontwikkeling per saldo gedempt verloopt. Zo verwachten wij voor komend jaar dat er zo’n 30.000 nieuwe privé lease auto’s zullen worden ingezet, tegenover zo’n 8.000 contractbeëindigingen”. De privé leasemarkt neemt in 2017 daarmee ruim 6 procent van de totale nieuw verkoop voor haar rekening. “Dat marktaandeel gaat de komende jaren, uitgaande van stabiele marktomstandigheden, nog flink oplopen. Voor 2020 ramen we de nieuwe inzet van privé lease auto’s op 50.000 stuks, goed voor zo’n 10 procent van alle autoverkopen”.

Reageren is niet mogelijk.