Lada maakt hebbedingetje

0

‘Lada’ en ‘Collectors item’. Dat zijn geen woorden die vaak in één zin gebruikt worden. Toch is er nu een Lada die begerig maakt. AvtoVAZ, de producent van het Russischemerk, zet namelijk de Niva in de bloemetjes met deze 40 Anniversary uitvoering. De feestversie zal in een beperkte oplage van slechts 1.977 exemplaren gebouwd gaan worden.

Wat de Jeep Wrangler is voor Amerika, de Land Rover Defender plus de Mercedes-Benz G-klassevoor Europa en de Toyota Landcruiser voor Japan, dat is de Lada Niva voor Rusland. Je kan hem, net als de Trabant, één van de gezichten van het communisme noemen. De Niva is nog steeds in productie, al heeft AvtoVAZ het tegenwoordig over de Lada 4×4.

Van het in 1977 boven het doopvont gehouden model zijn er inmiddels meer dan 2,5 miljoen exemplaren gebouwd. Hoeveel er daarvan nog effectief van rondrijden, is niet bekend, maar dat aantal zou wel eens tegen kunnen vallen: de reputatie van deze Rus is minder robuust dan zijn terreinvaardige uiterlijk doet vermoeden.

Maar dat neemt niet weg dat de Lada Niva, officieel VAZ-2121 genaamd, een passend eerbetoon verdient. Daarom bouwt AvtoVAZ 1.977 exemplaren (een knipoog naar het lanceringjaar) van deze 40 Anniversary uitvoering. De feestversie kan worden herkend aan de specifieke jubileumlogo’s, aan het met leder beklede stuur, RVS logo’s en aan de lichtmetalen velgen met zwarte accenten.

Daarnaast krijgt elk exemplaar een genummerd plaatje, van 0001 tot 1977 en oranje accenten in de instrumentencluster. Voorin nog steeds de 1,7 liter benzinemotor van 83 pk. Rationeel gezien totaal achterhaald, maar stiekem doet deze vierwiel aangedreven Rus toch je hart smelten.

Reageren is niet mogelijk.