Nu als 1.0 Ecoboost bestelbaar, straks ook als ST: de nieuwe Ford Puma

0

De prijzen en specificaties van de nieuwe Ford Puma zijn bekend. De compacte cross-over, die met zijn verleidelijk design, slimme features en geavanceerde EcoBoost hybride technologie alles in zich heeft om marktleider in het B SUV segment te worden, is vanaf nu te bestellen. De Puma arriveert medio februari in Nederland.

Met de Puma begint Ford zonder overdrijven aan een nieuw hoofdstuk. De in de afgelopen 2,5 jaar geïntroduceerde Fiesta en Focus zijn uitstekende auto’s, maar zij weten hun segmentgenoten niet te dominieren. De Puma is daartoe wel in staat. De cross-over heeft een verleidelijk design met opvallende koplampen bovenop het spatbord en een atletisch lijnenspel. Naast dit sportieve uiterlijk biedt de compacte Puma een hoge zitpositie en veel binnenruimte. Zijn ingenieuze én wasbare kofferbak is de grootste in zijn segment.

De Puma is de eerste personenwagen van Ford die leverbaar wordt met milde hybride technologie. Die verlaagt niet alleen het benzineverbruik, maar brengt ook de prestaties naar een hoger niveau. De zogeheten EcoBoost Hybrid technologie ondersteunt de 1,0 liter turbomotor met een 16 pk sterke, geïntegreerde starter/generator die door een multi-riem wordt aangedreven. Hij regelt de terugwinning van de energie die normaliter verloren gaat bij remmen of vertragen en slaat die op in een luchtgekoelde 48 volt lithium/ion batterij. Er kan worden gekozen uit de vermogenversies 125 of 155 pk. De intelligente, zelfregulerende technologie gebruikt de opgeslagen elektriciteit enerzijds om de benzinemotor te ontlasten bij de acceleratie en anderzijds voor extra trekkracht tijdens stevig accelereren vanaf lage toerentallen. De Puma EcoBoost Hybrid is eveneens uitgerust met cilinderuitschakeling. Dit systeem schakelt automatisch een van de cilinders uit wanneer het volledig motorvermogen niet nodig is, bijvoorbeeld bij het rijden met een constante snelheid of rustig accelereren. Het kan een cilinder in slechts 14 milliseconden uit/inschakelen en zorgt voor een nog lager brandstofverbruik: vanaf 4,2 liter per 100 km met een CO2 uitstoot vanaf 96 gram per kilometer.

Ford meldt dat de Puma leverbaar wordt met een groot aantal assistentiesystemen van de nieuwste generatie. Het Lane Keeping systeem is uitgebreid met Road Edge Detection. Dat kan herkennen waar een verharde weg overgaat in bijvoorbeeld een zachte berm en voorkomt vervolgens met stuuringrepen dat de auto van de rijbaan rijdt. Pre-Collision Assist met voetgangersdetectie detecteert mensen die zich in de buurt van de auto bewegen of die vóór de auto willen oversteken. Het systeem is ontworpen om frontale botsingen met auto’s of voetgangers te voorkomen of, als de botsing niet te vermijden is, de impact zo veel mogelijk te verkleinen. De Puma beschikt over een extra brede camerahoek die dit type verkeersdeelnemer beter kan volgen.

De Puma wordt ook leverbaar met technologieën als adaptieve cruise controle, verkeersborden herkenning en Lane Centring. Op de automaat die medio 2020 beschikbaar komt, zal de adaptieve variant van de eerste voorziening tevens uitgerust zijn met Stop & Go functie. Het innovatieve Local Hazard Information system informeert Puma rijders over naderend onheil dat nog niet zichtbaar is, bijvoorbeeld vanwege een bocht in de weg. Dit systeem maakt gebruik van internetdata die worden binnengehaald via het FordPass Connect modem.

FordFiatHondaHyundai
Puma500XHR-VKona
EB-H 125 ST-Line1.0 Sport1.5 ComfortT-GDI Premium
28.050 euro28.250 euro28.900 euro28.295 euro
JeepKiaMazdaNissan
RenegadeStonicCX-3Juke
1.0T LimitedT-GDI 120 Executive2.0 SA-G 120 TSDIG-T 117 N-Design
28.490 euro27.495 euro27.490 euro28.190 euro
OpelPeugeotRenaultSeat
Crossland X2008CapturArona
1.2T 130 InnovationPT 100 Allure1.3 TCe 130 Intens1.5 TSI Evo FR
28.249 euro27.660 euro27.390 euro27.150 euro
SkodaSuzukiToyotaVolkswagen
KamiqS-CrossC-HRT-Roc
1.0 TSI 115 Style1.4 BoosterJet Select1.2 Turbo Active1.0 TSI Style
27.990 euro28.299 euro28.295 euro29.505 euro

Standaard is de 26.900 euro kostende Puma Titanium uitgerust met onder meer handbediende airconditioning, cruise controle, een 8 inch touch screen het Sync 3 infomediasysteem met Apple CarPlay plus Android Auto, een navigatiesysteem, een draadloze telefoonlader, parkeersensoren achter en 6-weg verstelbare voorstoelen met massagefunctie. Het interieur is voorzien van subtiele blauwe Ambient sfeerverlichting. De Puma Titanium staat op 17-inch lichtmetalen velgen en is afgewerkt met chromen exterieuraccenten.

De sportieve ST-Line uitvoering, die 28.050 euro moet opbrengen, onderscheidt zich door sportvering, speciale velgen en een bodykit. Binnenin biedt deze Puma een aan de onderzijde afgeplat stuurwiel, sportieve bekleding, aluminium panelen en zwarte hemelbekleding. Hij biedt verder features zoals sleutelloze toegang in combinatie met een startknop en een volledig digitaal 12,3 inch instrumentarium.

Beide uitvoeringen van de Puma zijn te upgraden tot ‘X’. Zij zijn dan voorzien van onder meer privacyglas, 18 inch lichtmetalen velgen, automatische airconditioning en een regensensor. De ST-Line X (meerprijs 2.090 euro) krijgt daarbij carboneffect sierpanelen en gedeeltelijk lederen bekleding met rode stiksels. Het interieur van de Titanium X (meerprijs 2.100 euro) is afgewerkt met hout look sierpanelen en afneembare bekleding die kan worden gewassen. Daarnaast zijn er diverse optiepakketten, waaronder het Driver Assistance Pack. Dat omvat een grote hoeveelheid assistentiesystemen, waaronder BLIS, Intelligent Adaptive Cruise Control, Traffic Sign Recognition, Driver Impairment Monitor, Active Park Assist, parkeersensoren vóór en een achteruit rij camera.

Voor de fijnproevers komt medio 2020 de extra luxe Puma ST-Line X Vignale. Deze topuitvoering is onder meer uitgerust met een grote achterspoiler, LED koplampen, lederen bekleding en een dashboard dat afgewerkt is met extra zachte, gestikte materialen. Voor het échte vuurwerk is het evenwel wachten op de Puma ST (zie computerfoto). Die krijgt naar verwachting een 200 pk en 290 Nm sterke 1,5 liter 3 cilinder turbobenzinemotor. Daarmee kan de Puma ST in 6,9 seconden naar 100 km/u sprinten. De cabine wordt opgewaardeerd met Recaro sportstoelen en en geluidsinstallatie van Bang & Olufsen. Autointernationaal.nl verwacht dat de Puma ST afgerond 40 mille gaat kosten.

Voor snelle beslissers is er nu een First Edition pakket voor zowel de Titanium X als de ST-Line X uitvoering van de Puma . Dat voegt het Driver Assistance Pack en de Handsfree bedienbare achterklep incl. sleutelloze toe, hetgeen een klantvoordeel van 755 euro betekent.

Reageren is niet mogelijk.