Cupra start productie Formentor

0

Cupra start de productie van de Formentor op. Het eerste model dat specifiek is ontworpen voor het van Seat afgesplitste merk debuteert binnenkort in een 310 pk benzine uitvoering. Die heeft een 2.0 TSI motor onder de kap. Vervolgens zijn er vanaf begin volgend jaar ook stekker hybride versies leverbaar. Die kan op een volle acculading circa 50 kilometer ver komen.

De Cupra is het zesde model dat in de Seat fabriek nabij Barcelona wordt geproduceerd en gaat het productievolume daar met meer dan 10% verhogen. De fabricage van de Formentor wordt opgestart met aanvankelijk 160 exemplaren per dag. Cupra beschikt momenteel nog niet over een eigen fabriek. “De Formentor is een mijlpaal van formaat. Als eerste specifiek voor dit merk ontwikkelde model zal hij ervoor zorgen dat Cupra kan groeien, zichtbaarder wordt en aan aantrekkingskracht wint. Met de lancering van deze auto willen we onze oorspronkelijke doelstelling (het verdubbelen van het verkoopvolume van ons jonge merk) overtreffen en nieuwe internationale markten gaan aanboren. Ik ben ervan overtuigd dat dit model de toekomst van Cupra gaat veranderen”, zo benadrukt CEO Wayne Griffiths (foto), die trouwens sinds kort ook de eerste man van Seat is.

De Formentor is volgens Griffiths een belangrijke pijler in de globaliseringsstrategie van Cupra, maar als je doorvraagt blijkt dat er nog geen verkoopplannen zijn voor markten buiten Europa. Met dit nieuwe model wil het merk zich vooral profileren in landen die elektrificatie omarmen, zoals Nederland en Noorwegen. Het is echter twijfelachtig of dat gaat lukken, want de Formentor is geen volledig elektrische auto. Dit betekent dat er van fiscale douceurtjes nauwelijks sprake is. Griffiths zou moeten weten dat wij liever een volledig elektrische auto willen. Zoals de el-Born. Dit Volkswagen ID.3 derivaat zou aanvankelijk door Seat verkocht gaan worden, maar het moederbedrijf in Wolfsburg heeft bedacht dat er hogere prijzen gevraagd kunnen worden indien er een Cupra badge op zit.

Cupra verkoopt nu alleen eigen (hete) varianten van de Seat Leon en Leon Sportstourer. De nieuwe edities daarvan komen ook in het laatste kwartaal van 2020 op de markt. Cupra gaat ook een 245 pk sterke stekker hybride varianten van de Leon verkopen. Die debuteert begin volgend jaar. Dat geldt dus ook voor de soortgelijke uitvoering van de Formentor. In Europa gaan de modellen van Cupra via een netwerk van 520 dealers verkocht worden. Kort door de bocht zijn dat de grotere Seat showrooms.

Een van de eerste exemplaren van de Formentor, die onlangs de status van officiële auto van FC Barcelona kreeg, is inmiddels geleverd aan Marc ter Stegen, de goalie van Barça en Cupra ambassadeur (links op de foto). De Duitse keeper ontving de sleutels van zijn Formentor tijdens een digitaal evenement in het hoofdkantoor van het merk nabij Barcelona ter gelegenheid van de productiestart van dit nieuwe model. Met de Formentor wordt Cupra actief in het cross-over segment, waarvan het marktaandeel de komende 5 jaar naar verwachting zal verdubbelen in Europa.

De prijzen en specificaties van de high performance cross-over, die is vernoemd naar de iconische kaap op het eiland Mallorca, worden in de aanloop naar de Nederlandse marktintroductie bekendgemaakt. Op termijn volgt er ook een 1.5 eTSI variant met 150 pk en milde hybride techniek. Autointernationaal.nl verwacht dat de 310 pk sterke 2.0 TSI uitvoering in Nederland 66.500 euro gaat kosten. Die zal ook verkrijgbaar zijn in een extra royaal aangeklede debuut editie. Die krijgt een prijskaartje van circa 75 mille.

Reageren is niet mogelijk.