Exclusief voor hardcore fans: Ford Fiesta ST Edition

0

Ford lanceert een speciale editie van zijn Fiesta ST. Achter de eenvoudige naam Edition zit een zeer begerenswaardig, want een tot 500 exemplaren beperkte uitvoering die het vermakelijke rijgedrag van deze kleine hete hatchback extra in de verf zet.

De Fiesta ST Edition kenmerkt zich niet alleen met de smurf blauwe carrosseriekleur (die Ford zelf liever ‘Azure Blue’ noemt), maar ook door een hoogglans zwarte afwerking voor de diffusor en de dakspoiler.

Ook het hele dak is zwart. Verder zijn de grille en de buitenspiegelkappen eveneens verduisterd. Dat geldt ook voor de  mistlamp ringen en de grille.

In het interieur zien we koolstofvezel look accenten, Azuur blauwe stiksels (op het stuur, in de stoelen en op de handrem) en een nieuw stuur met een sportknop. De startknop, de decoratie strips en het instrumentenpaneel zijn in een carbon look uitgevoerd.

Het belangrijkste kenmerk van de Fiesta ST Edition zit in het onderstel. De Ford beschikt niet alleen over nieuwe (zwarte) 18 inch velgen, die het onafgeveerd gewicht met 2 kilo per stuk verminderen, maar ook over een aangepaste ophanging waarmee de bestuurder de instelbare dempers via een zogeheten ‘twee weg systeem’ zelf kan aanpassen. Sommige klanten vonden de Ford namelijk te soft afgesteld. Aan de voorzijde hangt de Fiesta ST Edition 15 millimeter dichter boven het asfalt en achter 10 millimeter. Naast in hoogte verstellen, kan men de schokdempers ook op 12 ‘bumps’ en 16 ‘rebound’ manieren instellen. Hierdoor wordt de Fiesta stugger dan de standaard ST en dat zou de wegligging dus moeten verbeteren. Ideaal voor mensen die echt willen kunnen knallen.

Ongewijzigd van de partij is het Quaife sperdifferentieel tussen de voorwielen uit het Performance Pack en de 1,5 liter grote Ecoboost unit levert onverminderd 200 pk / 290 Nm. De Ford Fiesta ST was de eerste ‘Hot Hatch’ met een 3 cilinder motor. Hij heeft een topsnelheid van 232 km/u en zit in 6,5 seconden op 100 km/u.

In totaal worden er van deze Fiesta ST Edition zoals gezegd slechts 500 exemplaren gebouwd, waarvan 300 stuks voorbestemd zijn voor het Verenigd Koninkrijk. De overige 200 eenheden worden door Ford verdeeld over de belangrijkste markten en daar hoort ons land gelukkig ook bij. Alleen is nog niet bekend hoeveel exemplaren wij krijgen. De prijs volgt later.

 

Reageren is niet mogelijk.