Prijs indicatie Cupra Formentor VZ5

0

Het ondenkbare is gebeurd: voor Volkswagen was er eerder nog een ‘njet’, maar Audi heeft inmiddels geleerd te delen en leent zijn befaamde 5 cilinder motor uit aan Cupra. De 2,5 liter turbomotor kennen wij van de RS3, de RS Q3 en de TT RS. Maar als verjaardagscadeautje (Cupra blaast deze maand 3 kaarsjes uit) mag Cupra hem voor de Formentor ook gaan gebruiken.

Het Spaanse merk gaat voor haar eerste 5 cilinder model annex de topuitvoering van de Formentor de typeaanduiding ‘VZ5’ gebruiken. Hierbij staat ‘VZ’ voor ‘VeloZ’, wat Spaans is voor ‘snelheid’. Het getal ‘5’ spreekt natuurlijk voorzichtig.

Maar omdat er in de autowereld ook zoiets is als baas boven baas, wordt het vermogen van de 2,5 liter turbomotor in de Cupra Formentor VZ5 met 10 pk teruggeschroefd naar 390 pk. Het maximum koppel is met 480 Nm gelijk. De aandrijving vindt plaats via alle 4 de wielen. Volgens Cupra kan de Formentor met de 2.5 T(F)SI motor in 4,2 seconden naar 100 km/u sprinten.

Ter vergelijking: de uitvoering met de 310 pk sterke 2,0 liter 4 cilinder krachtbron heeft voor deze klus 4,9 tellen nodig. Voor autobegrippen is dat best fors. De topsnelheid van de Formentor VZ5 is vastgesteld op 250 km/u. Het schakelwerk wordt verzorgd door de bekende DSG automaat met 7 versnellingen.

Cupra monteert 18 inch remschijven (compleet met klauwen van Akebono) achter de 20 inch velgen. Vanbuiten is de Formentor VZ5 onder meer te herkennen aan zijn opvallende uitlaat eindstukken. Waar de 310 pk uitvoering aan weerszijden van de achterbumper 2 naast elkaar geplaatste uitlaatpijpen heeft, beschikt de 5 cilinder variant aan weerszijden van zijn kont 2 schuin boven elkaar geplaatste koperkleurige knalpijpen.

Daarnaast hangt de Formentor VZ5 een centimeter dichter boven het asfalt dan de 4 cilinder uitvoering. Cupra geeft de Formentor VZ5 verder een aangepaste motorkap, een zwarte grille met matzwarte omlijsting en speciale bumpers, compleet met koolstofvezel details.

De zogeheten speciale Cupbucket stoelen zijn nieuw voor de VZ5 uitvoering van de Formentor. Die zijn met leer bekleed. Verder is er een ander stuurwiel. De Cupra Formentor VZ5 komt in het laatste kwartaal van dit jaar op de markt.

De Nederlandse importeur van Cupra kan nog niet bevestigen dat de Formentor VZ5 ook onze kant op komt. Zodoende is er ook nog geen prijskaartje. Het Spaanse merk plant een productie van slechts 7.000 exemplaren; allemaal met het stuur links. Mocht de importeur besluiten om de de Formentor VZ5 bij ons te gaan aanbieden, dan zal hij iets meer dan 75 mille gaan kosten. Ter vergelijking: de Audi RS Q3 kost 105.495 euro en de Mercedes-AMG 35 4Matic moet 76.285 euro opbrengen (de ’45 4Matic+’ versie 96.990 euro).

 

 

+

Reageren is niet mogelijk.