De klassieke Renault Espace is dood. Lang leve de nieuwe Espace!

0

De MPV is op sterven na dood in Europa. Dit betekent dat Renault haar Espace boek kan sluiten: er komt geen opvolger voor deze ‘ruimtewagen’ die het al met al 40 jaar en 5 generaties heeft volgehouden. Dat is jammer want met name de eerste 3 generaties Espace hadden een iconische status (editie 4 ging gebukt onder enorme kwaliteitsproblemen en bij de versie waarvan binnenkort afscheid wordt genomen, ging de vorm boven de functie, terwijl dat bij een MPV juist andersom hoor te zijn – een fatale koerswijziging).

Renault is echter niet van plan om afscheid te nemen van de wereldberoemde modelnaam Espace. Die gaat zij gebruiken voor een nieuwe SUV die komende lente zal worden voorgesteld. Het betreft een model met 7 zitplaatsen. Gelet op het ruimtelijke karakter van deze auto, acht Renault het ‘logisch’ dat die SUV de naam Espace krijgt. Verwacht echter geen compleet nieuwe model. De 6de editie van de Espace wordt een verlengde versie van de Austral (zie foto). Om ons te plagen, heeft Renault bovenstaande foto van de modelbadge alvast vrijgegeven. De Fransen spreken van een “topklassemodel dat vooral comfortabel en innovatief is”.

RenaultEspaceGeneraties

Anders dan de laatste, groot uitgevallen letter ‘E’ misschien doet vermoeden, wordt de nieuwe Espace geen volledig elektrische auto. Hij komt op het CMF C/D platform te staan, waar ook de Nissan Qashqai / X-Trail, de Mitsubishi Outlander en de eigen Austral / Mégane / Scénic / Talisman / Espace V op rusten. Wel kunnen wij hybride aandrijftechniek verwachten. Niet alleen de stekkerloze variant met 200 pk van de Austral, maar ook een plug-in uitvoering die een systeemvermogen van liefst 280 pk heeft.

RenaultEspace2023

Dit voorjaar stelt Renault dus de 6de editie aan de pers en het publiek voor. Dat de nieuwe Espace in 2023 verschijnt, hangt samen met het feit dat de modelnaam Espace dit jaar 40 jaar bestaat. Hoewel de eerste generatie pas in 1984 op de markt kwam, kon de buitenwereld een jaar eerder al kennismaken met een concept versie.

Renault zal ook de naam van een ander MPV model blijven gebruiken: Scénic. Dat wordt een volledig elektrische SUV die boven de Mégane Electric in het gamma komt. Het debuut van de nieuwe Scénic staat gepland voor 2024. Sinds de lancering van de eerste generatie Espace in 1984 zijn er in ons land ruim 41.000 stuks geregistreerd. In 2004 had het model zijn topjaar: toen vonden bijna 4.500 exemplaren een Nederlandse eigenaar.

Reageren is niet mogelijk.