Ford Mustang is rijdende doodskist

0

De Ford Mustang is compleet door het ijs gezakt tijdens de laatste crashtest ronde van EuroNCAP. De Amerikaanse ‘muscle car’ kreeg slechts 2 sterren. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het botsinstituut een dergelijk lage rating afgaf.

De Mustang werd tegelijk met de Volvo S90 en V90 getest. De Zweden hebben een reputatie hoog te houden op het gebied van veiligheid en stelde ook dit keer EuroNCAP niet teleur: beide 90 modellen behaalden een klinkende 5 sterren zege. Daardoor is het contrast met de (duurdere) Mustang V8 alleen maar groter.

De Ford heeft de lage beoordelingen vooral te danken aan het ontbreken van Isofix bevestigingsmogelijkheden voor kinderstoeltjes. Op dit vlak scoort de Mustang dus 0 punten. Daarnaast moet de Ford het zonder veiligheidsvoorzieningen als snelheidsbegrenzer voor de cruise controle doen. Ook ontbreekt een rijbaan assistent. De Ford beschikt wel over gordelverklikkers voor de inzittenden voorin, maar ja, daar kwam Volvo al meer dan 40 jaar geleden mee …

De voetgangersveiligheid van de Mustang is in principe niet slecht, maar als een wandelaar door de Ford geschept wordt, dan moet hij vrezen voor zijn bekkengebied. Voor EuroNCAP betekent dit 0 punten. Het crashresultaat is op zich redelijk, alleen kunnen passagiers beter niet achterin meereizen in de Amerikaan. Ook gezinnen met (kleine) kinderen kunnen dus beter met een grote boog om de Ford heenlopen. Maar goed, die vormen sowieso niet de doelgroep van de sportwagen.

Onder de streep betekent dit dat de Mustang slechter scoort dan eigenlijk elke andere auto die in de afgelopen 10 jaar door EuroNCAP is getest, inclusief het budgetrepertoire van Dacia. Dat moet even slikken zijn voor Ford en kan desastreus uitpakken voor de verkopen bij onze oosterburen, die veel waarde hechten aan de botsresultaten.

Geluk bij een ongeluk voor Ford is dat zij net in de Verenigde Staten de vernieuwde Mustang heeft gepresenteerd. De gelifte editie is voorzien van meer veiligheidsvoorzieningen. Sportwagenfans die nog steeds vertrouwen hebben in de Amerikaan krijgen (indien zij gaan voor het vanaf mei leverbare, verbeterde model) een versie die is voorzien van Pre Collision Assist (met Pedestrian Detection, Forward Collision Warning en Autonomous Emergency Braking) en Lane Keeping Aid. Ongetwijfeld goed voor toekomstige EuroNCAP score, maar zal de Mustang dan meer dan 3 sterren behalen?

Reageren is niet mogelijk.