Enorme levertijden voor Seat Ateca

0

Seat is op recordjacht. In de eerste helft van dit jaar zijn de autoverkopen in Europa met 17,1 procent toegenomen. In juni bedroeg de groei zelfs 17,9 procent. Maar dat succes heeft ook een keerzijde. Zo leidt de lange levertijd voor de Ateca tot veel ergernis.

Van dit model, de eerste SUV van Seat, zijn in Nederland dit jaar inmiddels 1.105 exemplaren verkocht. Daarmee behoort het Spaanse merk direct tot de gevestigde orde in het segment. Maar eigenlijk kan Seat de vraag niet aan. Met als gevolg dat de levertijd in sommige gevallen opgelopen is tot 16 maanden.

Een klant die in januari een Ateca besteld heeft, kreeg aanvankelijk te horen dat hij zijn nieuwe auto voor de zomervakantie zou krijgen. Later volgde de mededeling dat het week 51 zou worden, oftewel rond de kerst. Maar ook dat levertijdstip gaat niet lukken. Seat heeft de betreffende Ateca koper laten weten dat hij vóór juni volgend jaar niet op zijn nieuwe auto hoeft te rekenen.

Dit geval lijkt geen uitzondering te zijn. Seat zit zelf met de handen in zijn haar, want het merk is afhankelijk van toeleveranciers én van zustermerk Skoda, dat de Ateca bouwt. Weliswaar in een fabriek met een productiecapaciteit van 280.000 auto’s per jaar, maar daar rollen ook de eigen Superb en Kodiaq van de band. Met name de laatste Skoda is veel gevraagd: voor deze SUV bedraagt de levertijd inmiddels tot 12 maanden.

De problemen zouden de komende maanden verder kunnen verergeren aangezien Skoda in dezelfde fabriek inmiddels ook is gestart met de productie van de Karoq; een SUV die nauw verwant is aan de Ateca en dus hetzelfde succespotentieel heeft. Het enige wat Seat zelf kan doen, is zo veel mogelijk klanten vragen of het een onsje minder mag zijn: eind dit jaar zal men namelijk zelf starten met de productie van de kleinere Arona, een SUV op basis van de Ibiza.

Reageren is niet mogelijk.