Nieuwe Opel Corsa slankt ruim 100 kilo af

0

Later dit jaar zal Opel de nieuwe generatie Corsa voorstellen. Het showdebuut is gepland voor de in september te houden IAA van Frankfurt. De introductie van de nieuwe generatie is een belangrijke gebeurtenis voor Opel, want de Corsa ruilt zijn verouderde General Motors fundamenten in voor de modernste PSA techniek.

De Franse technische basis betekent dat de nieuwe Corsa onderhuids in essentie identiek is aan de jongste editie van de Peugeot 208. Het resultaat is dat de compacte Opel liefst 108 kilo afslankt: de basisuitvoering (met 3 cilinder benzinemotor) weegt niet langer afgerond 1.100 kilo, maar legt voortaan amper 980 kilo in de weegschaal.

De ingrijpende dieetkuur zal de rij dynamiek, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de nieuwe Corsa ongetwijfeld ten goede komen. Anders gezegd: de compacte Opel wordt dus groener. Wie hem helemaal ‘groen’ wil hebben, kan de nieuwe Corsa een met een 136 pk en 260 Nm sterke elektromotor bestellen. Het bijbehorende accupakket heeft een capaciteit van 50 kWh, waarmee een actieradius van 340 kilometer mogelijk is.

Opel spreekt van een 10 procent lager wagengewicht. Daarnaast is de nieuwe Corsa met 4,06 meter 3 centimeter langer dan het huidige, uit 2006 stammende model. Hij komt alleen in 5-deurs uitvoering op de markt. De gewichtsbesparing is niet alleen te danken aan de 15 kilo lichtere (maar eerlijk gezegd ook wat fragiele) PureTech 3 cilinder benzinemotoren, maar ook aan de kraakverse CMP platform structuur (40 kilo; een onderstel dat PSA samen met zijn Chinese partner annex aandeelhouder Dongfeng voor B segment auto’s heeft ontwikkeld), de lichtere stoelen (10 kilo) en aan de aluminium motorkap (2,4 kilo).

De nieuwe Corsa zal overigens ook besteld kunnen worden in 4 cilinder 1.5 CDTi diesel uitvoering. Die is liefst 230 kilo zwaarder dan de simpelste benzineversie … Het genoemde CMP platform zal door Opel ook gebruikt gaan worden voor de nieuwe Mokka X (Mokkaland X?). Dit betekent dat deze SUV net als de Corsa ook leverbaar wordt in een volledig elektrische uitvoering. Andere PSA modellen die gebruik (gaan) maken van het CMP platform zijn zoals gezegd de Peugeot 208, de DS 3 Crossback, de nieuwe Peugeot 2008 en de opvolger van de Citroën modellen C4 en C4 Cactus.

De koplampen van de nieuwe Corsa kunnen tegen meerprijs worden voorzien van adaptieve LED technologie. Daarmee heeft Opel een segmentprimeur in handen. Met de adaptieve LED technologie, die tot nu toe alleen wordt aangeboden door fabrikanten van premium auto’s, kunnen de koplampen zich continu aanpassen aan de verkeersomstandigheden en zo verblinding van tegenliggers voorkomen, ook als er groot licht wordt gevoerd.  In het interieur maakt het touchscreen van PSA met bijbehorend infotainment systeem zijn opwachting.

Opel zal de orderboeken voor de nieuwe Corsa nog voor het eind van de zomer openen. Er zullen dan ook direct reserveringen voor de elektrische uitvoering geplaatst kunnen worden. Een sportieve versie à la de GSi of OPC is niet gepland, maar pleister op de wond is een 8-traps automaat voor de krachtigste uitvoeringen van de nieuwe Corsa.

Comments are closed.