Renault zwartgallig over de toekomst

0

De wereldwijde automarkt krimpt dit jaar waarschijnlijk harder dan gedacht. Dat voorziet automaker Renault, die onlangs ook al zijn eigen financiële prognoses naar beneden bijstelde.

Volgens het Franse concern wordt de afzetmarkt dit jaar waarschijnlijk 4 procent kleiner. Eerder rekende Renault nog op een min van 3 procent. In Europa zal de vraag naar auto’s waarschijnlijk met 1 procent afnemen. Eerdere voorspelling gingen nog uit van een vlakke markt. De autoverkopen gaan de laatste tijd gebukt onder afzwakkende economische groei en steeds strengere milieueisen.

Renault waarschuwde onlangs al dat de eigen omzet en winstmarge dit jaar waarschijnlijk lager uitkomen dan vorig jaar. Ook is Renault meer geld kwijt om aan alle regels te voldoen. Afgelopen kwartaal zag het bedrijf de opbrengsten met 1,6 procent terugzakken tot 11,3 miljard euro. Renault bracht met 852.198 exemplaren 4,4 procent minder auto’s aan de man. Onder meer het wegvallen van de verkopen in Iran in augustus vorig jaar vanwege Amerikaanse sancties drukte op de verkoopcijfers.

In het derde kwartaal van 2019 moest Renault het dus doen met minder omzet. Vooral strubbelingen bij partner Nissan en een teruglopende vraag naar auto’s met een dieselmotor (zoals de Talisman en Koleos; zie foto) gooien roet in het eten. Als een complete verrassing komt het bericht uit Frankrijk niet, want Renault kondigde de dalende lijn vorige week al aan. Als oorzaak wordt onder meer een terugloop in de autoproductie voor samenwerking partners Nissan en Daimler (Mercedes) genoemd.

Uiteraard heeft Renault ook last van het voortslepende debacle rond oud-topman Carlos Ghosn en de gevolgen die zijn abrupte vertrek uit de absolute top van het bedrijf. Thierry Bolloré, de man die vorig jaar op de zetel plaatsnam die door Ghosn werd achtergelaten, werd eerder deze maand alweer vervangen door een nieuwe CEO. Alle hoop is nu gericht op nieuwe modellen zoals de vijfde generatie Clio en de tweede editie van de Captur (zie foto).

Reageren is niet mogelijk.