Prijs vergelijking Audi RS Q3 / Q3 Sportback

0

Audi Sport presenteert naast de RS Q3 en de RS Q3 Sportback. De 2 compacte atleten onderscheiden zich volgens de Duitse autofabrikant door hoge prestaties, een sportief design en maximale functionaliteit. De 2 nieuwe RS modellen staan vanaf eind dit jaar bij de Audi dealers.

De RS Q3 en RS Q3 Sportback staan ​volgens de autofabrikant ​voor kracht en prestaties; eigenschappen die door het dynamische exterieurdesign zouden worden onderschreven. De glanzend zwarte grille met driedimensionale honingraatstructuur is, samen met grote luchtinlaten, in de RS bumper geïntegreerd. Met zijn aflopende daklijn en doorlopende schouderlijn ziet de Sportback er nog gespierder uit en ogen de wielen in de verbrede wielkasten groter.

Voor het eerst heeft de nieuwe generatie van de RS Q3 een twin-flow RS uitlaatsysteem met 2 grote, ovalen pijpen. Het sportieve SUV duo is standaard uitgerust met LED koplampen. Tegen meerprijs levert Audi Matrix exemplaren met dynamische richtingaanwijzers. Ook de achterlichten zijn voorzien van LED technologie.

Binnen de Q3 familie zijn de RS Q3 en RS Q3 Sportback de sportiefste varianten. Dat is mede op het conto te schrijven van de gerenommeerde 2,5 liter 5 cilinder TFSI motor (9-voudig International Engine of the Year winnaar) die 400 pk en 480 Nm koppel levert, hetgeen 17 procent meer is dan in zijn voorganger.

Via een S-tronic automaat met 7 versnellingen worden die krachten overgebracht op de beproefde Quattro vierwielaandrijving, die het vermogen via een meervoudige plaat koppeling over de voor en achter as verdeelt. De RS Q3 en RS Q3 Sportback sprinten in slechts 4,5 seconden naar 100 km/u. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u, maar Audi Sport laat de teugels op verzoek vieren tot 280 km/u.

Met Audi Drive Select kan de bestuurder de Quattro aandrijving en andere componenten, zoals de stuurkarakteristiek, de ophanging, de automaat, de gaspedaalrespons en het uitlaatgeluid beïnvloeden. Er zijn maximaal 6 modi beschikbaar: Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency en Individual. Als alternatief voor de laatste modus heeft het sportieve SUV duo afhankelijk van de uitrustingsvariant nieuwe RS modi: RS1 en RS2. Met behulp van de MMI kan de bestuurder de settings aanpassen en opslaan. Voor snelle toegang of verandering binnen de 2 nieuwe modi hoeft de bestuurder alleen op de stuurwielknop ‘RS-Mode’ te drukken.


Met het standaard RS sportonderstel liggen de nieuwe RS Q3 en RS Q3 Sportback varianten 10 millimeter dichter boven het asfalt. Daarnaast zijn zij uitgerust met Progressive Steering. Op verzoek zijn beide modellen verkrijgbaar met de RS sportophanging Plus met DCC (Dynamic Chassis Control) variabele demper regeling. De vooras is voorzien van een McPherson veersysteem; op de achteras gebruikt Audi Sport een 4-link constructie.

Audi biedt voor het eerst een compacte high performance SUV aan met verschillende velg designs tot 21 inch. Achter de standaard 20 inch of optionele 21 inch wielen is het nieuw ontwikkelde RS ​​remsysteem duidelijk zichtbaar. De klauwen met 6 zuigers zijn standaard zwart gespoten, maar optioneel ook leverbaar in rood. Tegen meerprijs levert Audi nieuw ontwikkelde keramische remmen.

Net als het exterieur ademt ook het interieur volgens de fabrikant sportiviteit. De architectuur van het instrumentenpaneel met de Audi Virtual Cockpit is op de bestuurder gericht en harmonieert perfect met het bedieningsconcept. Een belangrijk element is het MMI touch screen dat is geïntegreerd in een hoogglans zwarte glas look.

Sportstoelen in zwart nappaleer en Alcantara behoren tot de standaarduitrusting. De stiknaden zijn standaard zwart en optioneel rood of blauw. Als één van de twee RS designpakketten in rood of blauw wordt gekozen, hebben het stuur, de gordels, de vloermatten en de versnellingspook gekleurde accenten en zijn het stuurwiel en de versnellingspook met Alcantara bekleed.

De RS Q3 en RS Q3 Sportback zijn volgens Audi volwaardige 5-zitters. Ondanks hun sportiviteit zouden ze maximale functionaliteit bieden. Standaard is de meervoudig te verstellen achterbank in de lengterichting met 150 mm (RS Q3) of 130 millimeter (RS Q3 Sportback) te verplaatsen. De bagageruimte heeft een inhoud van 530 liter; met neergeklapte rugleuningen is dat 1.525 liter (Sportback: 1.400 liter).

De RS Q3 en RS Q3 Sportback zijn vanaf oktober te bestellen. De prijzen bedragen respectievelijk 102.610 euro en 104.110 euro. Ter vergelijking: de Audi SQ5 TDI Quattro kost 105.720 euro.

AudiLand RoverMercedes-AMG
Q3Range Rover EvoqueGLA
RSP300 HSE R-Dynamic45 4Matic
102.610 euro97.450 euro93.195 euro
AudiBMWPorsche
Q3 SportbackX4Macan
RSM40i
S
104.110 euro103.250 euro98.900 euro

De nieuwe compacte sportieve SUV modellen staan vanaf eind dit jaar bij de Audi dealer in de showroom. Dit betekent dat liefhebbers van snelle compacte SUV modellen al in december kunnen rijden.

Dit artikel is een prijs update van het nieuwsbericht van 19 september 2019, 09.55 uur.

Reageren is niet mogelijk.