Ford heeft de Bronco en de Bronco Sport klaar

0

De nieuwe terreinwagen en SUV van Ford zijn vroegtijdig uitgelekt op het internet. De concurrent voor de Jeep Wrangler krijgt een hoekig design, terwijl er ook een compacter en meer geciviliseerd model komt.

Ford keert terug naar het segment van de terreinwagens met de Bronco; een modelnaam die dateert uit 1965, maar sinds 1996 niet meer werd gebruikt. In 2004 toonde de Amerikaanse autofabrikant echter de hoekige conceptstudie met deze typeaanduiding. Sindsdien weten wij dat Ford zit te broeden op een comeback voor de Bronco.

De nieuwe generatie gaat de concurrentie aan met de Jeep Wrangler en de Land Rover Defender en wordt eind deze maand gepresenteerd. De nieuwe Bronco wordt leverbaar met 2 (korte wielbasis) of 4 portieren (lange wielbasis). Ford grijpt, zoals verwacht, voor het design terug op het lijnenspel van het oermodel. Kenmerken van het retro uiterlijk zijn ronde LED koplampen en een brede zwarte grille.

Ford liet eerder weten dat de nieuwe Bronco een “compromisloze auto voor avonturiers buiten de stad” wordt. Het automerk richt zijn pijlen zoals gezegd duidelijk op de Jeep Wrangler, die eveneens over een retro design beschikt. De nieuwe Bronco heeft een forse grondspeling en grote wielen. Dat zijn ideale basisingrediënten om slecht begaanbare wegen te kunnen trotseren. Voor de aandrijving zorgt de 2,3 liter EcoBoost 4 cilinder (bekend uit onder andere de Mustang en de Focus ST) of een 2,7 liter grote V6.

Naast de ruige Bronco komt Ford ook met een kleiner broertje, genaamd Bronco Sport. Dait is een meer traditionele SUV die primair bestemd is voor het rijden op verharde wegen. Technisch is de Bronco Sport gebaseerd op de Kuga. Het design doet wat denken aan de Land Rover Freelander. De Bronco Sport beleeft in april zijn officiële debuut. Ford kopieert met deze naam de aanduidingspolitiek van Land Rover. Die biedt naast de Discovery ook een kleinere Sport versie aan.

De Bronco Sport is een vierkante SUV met grote wielkasten, zwarte bumpers, een relatief rechte C stijl, kunststof stootrand rondom en een opvallende grille. Hij staat beduidend minder hoog op zijn poten dan zijn grote broer en beschikt over iets rondere vormen. Een groot reservewiel op de achterklep ontbreekt. De achterruit kan apart worden geopend. De koplampen van de Bronco Sport geven een knipoog naar zijn grote broer: zij zijn namelijk exact hetzelfde. De technische verwantschap met de Kuga betekent dat de Bronco Sport in Europa leverbaar wordt als 1.5 EcoBoost en in 2,5 liter stekker hybride uitvoering.

Reageren is niet mogelijk.