Ford plaagt met de nieuwe Bronco

0

Na diverse vertragingen zal Ford op 13 juli na bijna een kwart eeuw weer een nieuwe editie van de Bronco lanceren. Om het publiek alvast op het puntje van hun stoel te doen zitten, worden er nu een serie plaagfoto’s verspreid.

In de Verenigde Staten kan men voor de nieuwe Bronco op 13 juli ook alvast een productieplek reserveren. Hiervoor dient men een aanbetaling van 100 dollar te doen. Of ben dat geld bij annulering van de reservering terugkrijgt, is niet duidelijk. Doelwit van de Ford Bronco is de Jeep Wrangler. Voor diegenen die een iets minder rudimentaire auto zoeken, komt Ford ook met de kleinere Bronco Sport. Dat is nogal een schaap in wolfkleren want als basis dient de Kuga. De gewone Bronco zal worden gebaseerd op de Ranger pick-up.

Ford kondigde al in 2016 aan dat er een nieuwe Bronco in het vat zit. De terreinwagen verwierf iconische status omdat hij door voormalig American Football speler, acteur en moordverdachte O.J. Simpson werd gebruikt als vluchtauto. Nu is het aan de Bronco om de Wrangler de doodsteek te geven, of in ieder geval om bij Jeep zoveel mogelijk klanten weg te roven.

Een design in retro stijl is daarbij een belangrijk wapen. Net als de oer Bronco krijgt de nieuwe editie ronde koplampen, al zijn die dit keer voorzien van LED techniek. De 2 LED strips die de licht ringen doorklieven, zijn een knipoog naar de horizontale grille decoratie en de richtingaanwijzers in het front van de stamvader uit 1964. Wat design betreft kent de nieuwe Bronco eigenlijk geen grote verrassingen meer omdat spionagefoto’s sinds maart het internet op druppelden.

Ford heeft geen plannen om de Bronco en de Bronco Sport op het vasteland van Europa te gaan verkopen. Jammer, want zeker het tweede model zou in stekker hybride vorm alleen maar kunnen helpen om de gemiddelde CO2 uitstoot van de autofabrikant in Europa omlaag te brengen. Maar Ford vindt het ‘schaap in wolfkleren gehalte’ van die louter voorwiel aangedreven versie vermoedelijk (ook) te hoog.

Dit betekent niet dat de Bronco Sport niet geëxporteerd gaat worden. Op de verkooplijst staat in ieder geval Zuid-Amerika. Achter het Verenigd Koninkrijk staat een vraagteken. Of de Britten straks de Bronco Sport zullen kunnen bestellen, hangt af van een eventuele handelsdeal met de Verenigde Staten na de Brexit. Weet premier Boris Johnson met Donald Trump een aantrekkelijk exportakkoord te sluiten, dan zal ook de gewone Bronco naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd gaan worden. Jaguar Land Rover zit daar bepaald niet op te wachten omdat die Britse speler bang is dat de terreinwagen van Ford aan de stoelpoten van de nieuwe Defender gaat zagen. Aangezien de Bronco veel goedkoper wordt, is die vrees niet onterecht.

Op onderstaande plaagafbeelding van de Bronco toont Ford het complete drietal van de zijkant. Naast de meer op recreatie gerichte Bronco Sport komen er van de hardcore Bronco 2 versies: een Spartaanse 2-deurs uitvoering met verwijderbare top en een rianter bemeten 4-deurs met vaste deuren, een grote achterklep en langere wielbasis. De laatste 2 varianten hebben het reservewiel op de achterdeur.

Reageren is niet mogelijk.