Winst voor Ford maakt dankzij eenmalige meevaller

0

Ford heeft ondanks de corona crisis, die de auto-industrie hard geraakt heeft, toch een forse kwartaalwinst in de boeken gezet. Het Amerikaanse concern dankt dat aan een miljardeninvestering van Volkswagen in Argo AI. Dit startende bedrijf werkt aan technologie voor zelfstandig rijdende auto’s. Ford heeft in het kader van de samenwerking met Volkswagen nu een belang in Argo AI aan de Duitse collega verkocht.

De transactie rondom Argo AI leverde Ford een eenmalige bate op van 3,5 miljard dollar. Onder de streep hield uiteindelijk 1,1 miljard dollar (900 miljoen euro) over. Dat is zelfs veel meer dan de winst van circa 100 miljoen dollar die een jaar terug werd behaald, maar gecorrigeerd voor eenmalige posten was evenwel sprake van een operationeel verlies van 1,9 miljard dollar.

De omzet halveerde tot 19,4 miljard dollar. Ford rekent er ook nog steeds op in heel dit jaar wat betreft het operationele resultaat in de rode cijfers te belanden. Ford lijkt weliswaar met de nieuwe Bronco een homerun geslagen te hebben, maar die terreinwagen gaat pas in 2021 in productie en zal dit jaar dus geen geld meer in het laatje brengen. De auto-industrie ging afgelopen periode gebukt onder massale gedwongen sluitingen van showrooms. In veel landen kwamen de autoverkopen hierdoor tijdelijk stil te liggen. Ook werd de productie erg verstoord omdat fabrieken tijdelijk gesloten werden.

In juni was bekend geworden dat Volkswagen de samenwerking met Ford zou intensiveren. In dit kader zouden de Duitsers zich in mogen kopen bij Argo AI, waarin de Amerikanen een fors belang hebben. Door de overeenkomst kunnen Volkswagen en Ford zich volgens analisten bij de ontwikkeling van zelfstandig rijdende auto’s gaan meten met partijen als Waymo van Alphabet en Cruise van General Motors. Die hadden een voorsprong, maar zullen nu de slagkracht van de Amerikaans/Duitse combinatie serieus moeten nemen. Argo zal door de krachtenbundeling wereldwijd meer dan 1.000 werknemers tellen. Daarbij kan het gebruik gaan maken van de testfaciliteit van de Volkswagen Groep in München.

In het eerste half jaar daalde omzet echter met 32 procent naar 53,7 miljard dollar (45 miljard euro). De winst daalde met 30,8 procent naar 900 miljoen dollar (756 miljoen euro). Vorig jaar maakte het bedrijf nog 1,3 miljard dollar winst. Ford leed in het tweede kwartaal een verlies van 974 miljoen dollar in de Verenigde Staten, terwijl het bedrijf in Europa voor 664 miljoen dollar aan rode cijfers schreef. In China leden de Amerikanen een verlies van 114 miljoen dollar.

 

Reageren is niet mogelijk.