Daimler schikt dieselfraude met 2,2 miljard dollar

0

Daimler, het moederconcern van Mercedes-Benz, betaalt de Amerikaanse autoriteiten 2,2 miljard dollar (1,85 miljard euro)en vergoedt de geleden schade van 250.000 gedupeerde kopers in de Verenigde Staten van een dieselmodel met frauduleuze software.

De enorme schikking bestaat uit een boetebedrag van 1,5 miljard dollar. Daarnaast wordt 700 miljard dollar opzij gezet voor de massaclaim van de eigenaren van een Mercedes personenauto of bestelwagen met motorsoftware waarmee geknoeid is. In totaal gaat het om 250.000 voertuigen. De impact op de vrije kasstroom (vorig jaar 1,4 miljard euro) zal navenant zijn en wordt gespreid over 3 jaar, waarvan het grootste deel in de komende 12 maanden zal worden afgeboekt, zo laat een woordvoerder van Daimler weten.

Het is niet de eerste keer dat de CEO van Daimler, Ola Källenius, diep in de buidel moet tasten om de Mercedes-Benz editie van de dieselfraude affaire achter zich te laten. De schadeteller stond al op ruim 4 miljard euro (onder meer door een fikse boete in Duitsland) en overschrijdt nu met de Amerikaanse schikking de grens van 6 miljard euro. Dat is een fikse kater voor de Zweedse topman van Daimler die al diverse keren een winstalarm moest afgeven.

De impact van de dieselfraude affaire op het Daimler concern blijft niettemin klein bier in vergelijking met de boetedoening van landgenoot Volkswagen. Bij dit autoconcern heeft een soortgelijk schandaal, dat 5 jaar geleden voor het eerst aan het licht kwam, inmiddels tot een factuur geleid met een bedrag van meer dan 30 miljard euro. Volkswagen loog tegen de Amerikaanse autoriteiten, terwijl Daimler samenwerkte met de waakhonden in de Verenigde Staten. Bovendien is het aantal dieselauto’s waarmee de fabrikant gefraudeerd heeft veel groter: wereldwijd gaat het om 11 miljoen exemplaren. Daarvan werden er in de Verenigde Staten 600.000 stuks verkocht.

Reageren is niet mogelijk.