Porsche start intern onderzoek naar softwaremanipulatie

0

Porsche heeft de Duitse en Amerikaanse autoriteiten ingelicht over het vermoeden van mogelijke manipulatie. Zelf is de autofabrikant een intern onderzoek gestart naar mogelijke hard- en software fraude bij oudere modellen van het merk.Porsche heeft de verkeersdienst Kraftfart Bundesambt (KBA) ingelicht over de inventarisatie.

De (mogelijke) manipulaties hebben betrekking op de uitlaatsystemen en motoronderdelen van modellen met een benzinemotor. Naast de Duitse autoriteiten zijn ook de Amerikaanse collega’s daarover ingelicht. Volgens Porsche is het onderzoek ingesteld na inspecties van de fabrikant zelf. In de seriefabricage zouden illegale veranderingen aan zowel de hardware als de software zijn aangebracht nadat de KBA de toelatingscertificering had afgegeven. Daarbij gaat het niet om de uitlaatgassen, zoals bij de dieselfraude affaire, maar om bepaalde motorcomponenten.

Porsche heeft de ‘verdenkingen’ zelf ook aan de betrokken officier van justitie in Stuttgart gemeld. De KBA zou al medewerkers van de autofabrikant hebben verhoord. “De technische en afstelling aspecten van onze voertuigen worden regelmatig en voortdurend getest. In het kader van zulke onderzoeken heeft Porsche aandachtsvelden geïdentificeerd en die, zoals ook in het verleden, aan de betrokken autoriteiten ter kennis gebracht. Intern zijn medewerkers voor gesprekken uitgenodigd en worden vergaderprotocollen en honderdduizenden mails onderzocht op mogelijke aanwijzingen”.

Porsche stelt daarbij dat uit die interne onderzoeken is gebleken dat het alleen gaat om voertuigen die enkele jaren geleden werden gebouwd. Er zijn geen aanwijzingen dat het gaat om auto’s die momenteel van de productielijn afkomen. Volgens Duitse bronnen gaat het inderdaad om motoren die gebouwd zijn tussen 2008 en 2013, waaronder ook die voor de 911 serie en de Panamera.

Reageren is niet mogelijk.