Daimler betaalt Amerikanen 2,2 miljard dollar vanwege frauduleuze software

0

Daimler, het moederbedrijf van onder meer Mercedes-Benz, betaalt aan de Verenigde Staten een schikking van 1,8 miljard euro. Ook gaat de autofabrikant aldaar 250.000 dieselauto’s en bestelwagens herstellen die zijn uitgerust met frauduleuze software.

De 2,2 miljard dollar is het resultaat van een definitieve schikking die de Duitse autofabrikant heeft getroffen met het Amerikaanse ministerie van justitie. Daimler betaalt de Verenigde Staten dit bedrag (omgerekend 1,85 miljard euro) vanwege gesjoemel met de uitstoot waarden van auto’s. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van justitie. Die had 5 jaar lang onderzoek gedaan. Het Amerikaanse ministerie van Justitie laat weten dat de schikking als doel heeft “om anderen af te schrikken die mogelijk in de toekomst onze milieuregels willen overtreden”.

Het grootste deel van de 2,2 miljard dollar, namelijk 1,5 miljard dollar, is bedoeld voor een schikking met Amerikaanse autoriteiten. Daimler trekt daarnaast 700 miljoen euro uit voor een massaclaim die consumentenorganisaties in de Verenigde Staten aanspanden tegen de autofabrikant. Slachtoffers van de frauduleuze software krijgen tot 3.290 dollar van het Duitse autoconcern om de voertuigen te repareren. Verder draait de fabrikant op voor de kosten van de rechtszaken die werden aangespannen tegen Daimler.

De producent van Mercedes-Benz maakte vorige maand al bekend een schikking te willen treffen met de Amerikanen vanwege de malafide software. In het definitieve akkoord is ook het herstel afgesproken van 250.000 personenauto’s en bestelbusjes. Daimler trof eerder al extra voorzieningen om de kosten op te kunnen brengen. De autoproducent kwam vorig jaar al tot een schikking van 870 miljoen euro in een vergelijkbare zaak in Duitsland. Het is dus niet de eerste keer dat Daimler betrokken is bij een zaak met frauduleuze software.

 

Reageren is niet mogelijk.