Tot 700 pk sterk: de nieuwe motorversies van de Porsche Panamera

0

Porsche completeert de vernieuwde Panamera reeks met onder meer de 700 pk sterke Turbo S E-Hybrid uitvoering. Diens 571 pk sterke 4,0 liter V8 met 2 turbo’s krijgt assistentie van een elektromotor van 136 pk. Dankzij de nieuwe (17,9 kWh sterke) batterij en de geoptimaliseerde rij programma’s is de elektrische actieradius 27 procent groter dan voorheen. Hetzelfde geldt voor de Panamera 4 E-Hybrid, waarin de elektromotor samen met de 330 pk sterke 2,9 liter V6 met 2 turbo’s goed is voor een gecombineerd vermogen van 462 pk. Het portfolio wordt afgerond met de 4S uitvoering, die over 440 pk beschikt.

Inclusief de onlangs gelanceerde nieuwe Panamera 4S E-Hybrid (systeemvermogen: 560 pk) biedt Porsche nu 3 plug-in hybride versies van de Panamera aan, voor alle 3 beschikbare carrosserievarianten. Met een vermogen van 136 pk en een koppel van 400 Nm vormt de in de 8-traps PDK transmissie geïntegreerde elektromotor het hart van de aandrijflijn. Samen met de benzinemotor staat hij in de Turbo S E-Hybrid uitvoering garant voor uitzonderlijke prestaties. Voorzien van het Sport Chrono pakket is deze vernieuwde Panamera (die 21 pk krachtiger is dan voorheen) in staat om in 3,2 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u te accelereren; een winst van 0,2 seconde. De topsnelheid bedraagt 315 km/u, hetgeen 5 km/u meer is dan voorheen.

De Panamera 4 E-Hybrid bereikt de 100 km/u in slechts 4,4 seconden (-0,2 seconde) en heeft een topsnelheid van 280 km/u (+ 2 km/u). De nieuwe batterij heeft een capaciteit van 17,9 kWh (+3,8 kWh). Doordat de verschillende rij programma’s zijn geprogrammeerd op een efficiëntere energie-inzet heeft de nieuwe Panamera Turbo S E-Hybrid een elektrische actieradius van 50 kilometer (WLTP). De 4 E-Hybrid uitvoering legt op stroom maximaal een afstand van 56 km af.

De nieuwe Panamera 4S wordt aangedreven door een 440 pk sterke 2,9 liter dubbel geblazen V6. Voorzien van het Sport Chrono pakket accelereert deze Porsche in 4,1 seconden (-0,1 seconde) naar 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 295 km/u (+6 km/u). De 4S uitvoering profiteert van alle verbeteringen die bij de laatste modelupdate van de Panamera zijn doorgevoerd en beschikt standaard over het voorheen optionele Sport Design front.

De Panamera Turbo S E-Hybrid is herkenbaar aan de dubbele Turbo-lichtunits in C vormig en de grotere luchtinlaten. Aan de achterzijde staan de nieuwe lichtunits met elkaar in verbinding via een licht strip over het kofferdeksel. Verkrijgbare opties zijn donkere Exclusive Design achterlichten met dynamische coming/leaving home functie, 3 nieuwe velg ontwerpen in 20 of 21 inch en 2 nieuwe carrosseriekleuren (Cherry Metallic en Truffle Brown Metallic) waarvan die laatste exclusief is voorbehouden aan de Panamera.

Het Porsche Communication Management (PCM) heeft een beeldscherm met een nog hogere resolutie. Nieuwe digitale functies en services zijn de verbeterde Voice Pilot online spraakbesturing, Risk Radar voor verkeersborden en informatie over naderend gevaar, draadloze Apple CarPlay en tal van andere Connect services.

Het onderstel en de rij assistentiesystemen van de vernieuwde Panamera zijn volgens Porsche verder verfijnd, met als doel de sportiviteit én het comfort naar een (nog) hoger niveau te tillen. Een aangepaste stuurinrichting en nieuwe banden zouden meer laterale dynamiek en een grotere stuurprecisie bieden. De Panamera Turbo S E-Hybrid beschikt standaard over het complete pakket onderstel- en rij assistentie-  systemen, zoals Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport), actieve rol stabilisatie met Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), achterwielbesturing met Power Steering Plus en het Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) remsysteem.

De nieuwe uitvoeringen van de Panamera zijn per direct te bestellen en staan medio december bij de Nederlandse Porsche Centra.

PorscheAudiBMW
PanameraA87-serie
4 E-Hybrid60 TFSI e Quattro45e iPerformance
118.900 euro113.490 euro111.847 euro
PorscheMaseratiMercedes-AMG
PanameraGhibliGT 4-door
4SS Q453 4Matic+
155.800 euro151.074 euro149.998 euro

De 4 E-Hybrid uitvoering kost 118.900 euro. Voor de carrosserieversies Sport Turismo en Executive rekent de dealer 122.200 euro respectievelijk 126.700 euro. Voor de Panamera 4S zijn de tarieven respectievelijk 155.800 euro, 163.900 euro en 171.400 euro. De Turbo S E-Hybrid moet met de gewone carrosserie 198.800 euro opbrengen, terwijl de Sport Turismo variant 202.500 euro kost en de langere Executive versie 213.000 euro.

 

Reageren is niet mogelijk.