Occasionverkoop doorbrak in 2020 grens van 2 miljoen stuks

0

In 2020 werden voor het eerst ooit meer dan 2 miljoen tweedehands personenauto’s aan consumenten verkocht. Dat blijkt uit cijfers van dataleverancier RDC en de Bovag. Het totaal kwam uit op 2.025.309 stuks, hetgeen een stijging van 2,8 procent (55.000 exemplaren) ten opzichte van het resultaat van 2019 betekent.

Bijna 1,3 miljoen tweedehands personenwagens werden door autobedrijven verkocht, de overige door particulieren. Volgens branchevereniging Bovag komt de stijging door de grote behoefte aan individueel vervoer. Die is gestegen uit angst in trein, bus, tram of metro besmet te raken met het corona virus. De verkoop van nieuwe auto’s daalde vorig jaar juist. Fabrikanten konden door de lockdown minder exemplaren leveren en daarnaast werd er pas op de plaats gemaakt bij het uitdelen van leasewagens nu werknemers geacht worden zoveel mogelijk thuis te werken.

Bij de occasionbedrijven zijn benzineauto’s nog altijd het populairst. Die realiseerden een verkoop van 1,05 miljoen exemplaren, hetgeen goed was voor een marktaandeel van 81,5 procent. Diesels waren minder in trek. Het aandeel van oliegestookte personenwagens daalde van 14 naar 12 procent. De Nederlandse occasionkoper lijkt de elektrische auto gevonden te hebben, waarschijnlijk geholpen door de overheidssubsidie. Zowel het marktaandeel als het totaal aantal verkochte tweedehands emissievrije personenwagens verdubbelde ten opzichte van 2019 naar respectievelijk 1,1 procent en ruim 14.000 stuks.

Na een verkoop dip ter grootte van 26 procent in maart, april en mei, als gevolg van de lockdown, steeg de verkoop van occasions in de maanden erna rap. De tweede corona golf zorgde in november en december opnieuw voor een kleine daling, maar over het hele kalenderjaar eindigde de verkoopteller licht in de plus. Voor het eerst gingen er dus meer dan 2 miljoen tweedehands auto’s over de toonbank; een recordaantal. Het was in 2020 voor het eerst in de geschiedenis dat deze symbolische grens bij de occasionverkopen werd gepasseerd: in juni t/m oktober kocht de Nederlandse consument de occasionsites leeg.

Utrecht is de enige provincie waar minder (-0,8 procent) occasions werden verkocht, terwijl Overijssel juist aan kop gaat met een verkooptoename van 6 procent ten opzichte van 2019. In Gelderland bedroeg de stijging 4,6 procent en in Groningen 4 procent, terwijl Utrechters in 2020 juist 0,8 procent minder tweedehands auto’s kochten.

Reageren is niet mogelijk.