Prijs vergelijking Audi Q3 45 TFSI e

0

Audi breidt zijn gamma aan (deels) elektrische modellen uit met de 45 TFSI e uitvoering van de Q3 (Sportback). Zijn stekker hybride aandrijflijn heeft een systeemvermogen van 245 pk. De 13 kWh accu maakt een elektrische actieradius van circa 50 kilometer (gemeten volgens de WLTP norm) mogelijk. De 45 TFSI e uitvoering van de Q3 (Sportback) wordt in januari 2021 op de Nederlandse markt verwacht.

De aandrijflijn van de voorwielaangedreven 45 TFSI e versie bestaat uit een 1.4 TFSI benzine 4 cilinder, een in de 6-traps S-tronic automaat geïntegreerde elektromotor en een 13 kWh accu. Naast het systeemvermogen van 245 pk is er een maximale koppel van 400 Nm beschikbaar. Die specificaties vertalen zich in een acceleratietijd van 7,3 seconden en een topsnelheid van 210 km/u. De gecombineerde actieradius (dus inclusief gebruik van de inhoud van de benzinetank) komt uit op circa 710 km. De 13 kWh accu beschikt over een eigen koelcircuit. Hij is vóór de achteras in de wagenvloer geïntegreerd. Bij lage snelheden zorgt AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) voor de wettelijk voorgeschreven ‘e-sound’ om medeweggebruikers en voetgangers te waarschuwen.

Behalve als het extreem koud is, start de 45 TFSI e uitvoering van de Q3 (Sportback) altijd in elektrische modus. Daarnaast is er de Auto-Hybrid stand waarbij de TFSI unit en de elektromotor een “intelligent en efficiënt” samenspel aangaan. Althans, in de formulering van Audi. De elektromotor ondersteunt de TFSI unit bijvoorbeeld bij inhaalacties en bij lage toerentallen vangt hij het ‘turbogat’ op. Door de EV knop in te drukken, geeft de bestuurder aan dat de nadruk op elektrisch rijden dient te liggen. Het slimme aansturingssysteem van de aandrijflijn maakt gebruik van gegevens van onder meer het navigatiesysteem en voertuigsensoren. Voor maximale efficiency kan de auto bijvoorbeeld zelf de snelheid aanpassen bij het naderen van bochten of rotondes. En (volgens Audi ook heel efficiënt) als de bestuurder de voet van het gaspedaal haalt, gaat de 45 TFSI e uitvoering van de Q3 (Sportback) in de meeste gevallen ‘zeilen’ met uitgeschakelde verbrandingsmotor.

De 45 TFSI e uitvoering van de Q3 (Sportback) heeft een slimme aandrijflijn, maar de bestuurder houdt altijd zelf de controle. Zo kan hij kiezen voor de Battery Hold en Battery-Charge modus. Daarmee is het mogelijk om de acculading tijdens het rijden op hetzelfde niveau te houden of juist te vergroten. En dankzij Audi Drive Select is er keuze uit verschillende rij standen, van comfortabel tot sportief. In elke modus vindt er terugwinning van remenergie plaats. Bij afremmen met een vertraging tot 0,3 g (volgens Audi het merendeel van alle rem acties bij dagelijks gebruik) komt daarbij uitsluitend de elektromotor in actie. Bij het remmen kan tot 40 kW aan energie worden teruggewonnen.

De 13 kWh accu van de 45 TFSI e uitvoering van de Q3 (Sportback) is bij een Wallbox (400 V / 3,6 kW / wisselstroom) in 3 uur en 45 minuten volledig te laden. Met de gratis myAudi app is het laadproces te volgen. Ook is hiermee de laadtimer in te stellen en zijn klimaatfuncties (voorverwarmen of koelen van het interieur) te starten. De inhoud van de bagageruimte bedraagt in zowel de Q3 als in de Q3 Sportback 380 liter. Door de achterbank neer te klappen, wordt dat worden vergroot tot respectievelijk 1.375 liter en 1.250 liter. De nieuwe 45 TFSI e uitvoering van de Q3 (Sportback) wordt vanaf januari leverbaar.

AudiHyundaiJeepMiniVolvo
Q3TucsonCompassCountryman JCWXC40
45 TFSI e EditionPHEV Premium4xe 240 PHEV SCooper SE ChiliRecharge T5
48.400 euro47.995 euro47.990 euro47.996 euro47.995 euro
AudiBMWMercedes-BenzMitsubishiPeugeot
Q3 SportbackX2GLAOutlander3008
45 TFSI e EditionxDrive25e250ePHEV S-EditionHYbrid 300 GT
51.350 euro51.558 euro52.038 euro52.490 euro52.360 euro

De standaarduitrusting omvat onder meer 17 inch lichtmetalen velgen, de Audi Virtual Cockpit (het naar eigen wens instelbare digitale instrumentenpaneel), de Audi Smartphone Interface, automatische airconditioning met 2 temperatuur zones, cruise controle, parkeersensoren achter, diefstalalarm, een rijstrookassistent en rijstrook wisselhulp. De Audi Q3 45 TFSI e Edition is er vanaf 48.400 euro. De prijzen van de Sportback versie beginnen bij 51.350 euro.

 

Dit nieuwsbericht is een prijs update van het artikel van 1 december 2020, 00.26 uur.

 

Reageren is niet mogelijk.