Polestar 3, een SUV, komt in 2022

0

Na de Polestar 1 en 2, is nu het derde model aan de beurt bij het Zweeds – Chinese automerk. Die Polestar 3, we tellen lekker door, gaat een sportieve, volledig elektrische SUV worden. Hij zal in de Verenigde Staten en in China worden gebouwd.

Deze ‘onder het doek’ afbeelding is voorlopig de enige illustratie van de Polestar 3. Duidelijk is te zien dat het om een SUV gaat. Hij moet volgend jaar de weg op gaan. Zijn productiestart loopt parallel aan die van de nieuwe, derde generatie Volvo XC90. Zo gek is dat niet, want de Polestar 2 is genetisch nauw verwant aan de XC40. Voor de Amerikaanse markt gaat de Polestar 3 lokaal gebouwd worden, in de Volvo fabriek waar nu de S60 van de band rolt. De Europese markt zal vanuit China worden bediend.

De aerodynamische Polestar 3 staat op een doorontwikkelde versie van het SPA platform van Volvo, zo laat merkchef Thomas Ingenlath weten. De huidige versie van dat onderstel is onder diens 60- en 90-serie modellen te vinden. De doorontwikkelde versie van het SPA platform is speciaal ontwikkeld voor elektrische modellen. De Polestar 4 gaat ook op dit onderstel worden gebaseerd. Dat wordt de productieversie van de Precept conceptstudie oftewel een liftback à la de Tesla Model S. Beide nieuwe auto’s krijgen de jongste versie van het Android Auto besturingssysteem dat debuteerde in de Polestar 2.

Over de Amerikaanse productie zegt Ingenlath: “De Verenigde Staten is daarmee geen exportmarkt meer, maar een thuismarkt. We hebben de auto’s en we hebben de productiecapaciteit om in te zetten op verkoop, omzet en groei”. Dennis Nobelius, chief operating officer bij Polestar, voegt toe: “De productie in de Verenigde Staten verkort de levertijden en de milieu-impact die gepaard gaat met het transporteren van auto’s over de hele wereld. Het zal ook een positief effect hebben op de consumentenprijs van de Polestar 3. Dit alles maakt ons merk nog concurrerender op de belangrijke Amerikaanse afzetmarkt”.

China en de Verenigde Staten zijn de nummers 1 en 2 voor wat betreft de vraag naar elektrische auto’s. De lokale productie in Noord Amerika gaat gepaard met de uitbreiding van het netwerk van zogeheten Spaces. Eind 2021 heeft Polestar op 25 locaties dergelijke showrooms. Polestar heeft zijn hoofdkantoor in Zweden en een R&D faciliteit in het Verenigd Koninkrijk. Het merk produceert momenteel al haar auto’s in China, maar met de komst van de Polestar 3 straks dus ook in de Verenigde Staten. Polestar is eigendom van het Chinese Geely, het moederbedrijf van onder meer Volvo, Lotus, Lynk & Co en Proton.

 

Reageren is niet mogelijk.