Honda plaagt met nieuwe Civic Type R

0

Ook de elfde generatie van de Civic wordt bekroond met een Type R uitvoering. De hete compacte middenklasser keert in 2022 terug met ruim 300 pk. Dit zijn de eerste officiële teaser foto’s.

Honda heeft in Noord Amerika de 11de generatie van de Civic al gepresenteerd als sedan en hatchback. Dit in aanloop naar de verkoopstart die aldaar voor komende zomer is gepland. Europa volgt in het najaar van 2022. En dat moet dan direct gepaard gaan met de lancering van de Civic Type R. Honda kondigt, tegelijkertijd met de presentatie van deze teaser foto’s aan dat zij, in reactie op de PR activiteiten van de concurrentie, met Nürburgring tests zal beginnen. Dat doet vermoeden dat de Japanners werken aan een nieuw Nordschleife record voor de Civic Type R.

De basis voor de nieuwe Type R is de hatchback variant met grote achterklep. Zoals de teaser foto’s laten zien, zijn de wielkasten zowel voor als achter breder, wat een groter spoor suggereert. Uiteraard blijven 20 inch velgen in de wielkasten draaien. Daarachter is weer een Brembo sportremsysteem met rode remklauwen te zien. De nieuwe voorbumper met vergrootte, lagere luchtinlaat en specifieke grille is volledig op sport gericht. Tegelijkertijd kunnen nieuwe rem luchtkanalen worden geïdentificeerd. Het achteraanzicht wordt gedomineerd door de centrale uitlaat met 3 pijpen: dit keer vergezellen 2 kleinere uitlaatpijpen een groter exemplaar in het midden. Daarnaast zien we een grote achterspoiler. De achterbumper heeft ook luchtuitlaten en een groot diffusor element.

Het hart van de nieuwe Civic Type R blijft waarschijnlijk de 2,0 liter viercilinder turbobenzinemotor. Die levert in de editie die nu met pensioen wordt gestuurd 320 pk en legde 400 Nm. Vanwege de prestatiecompetitie in deze klasse zou de nieuwe generatie iets aan vermogen kunnen winnen. Het gerucht gaat dat hij ongeveer 20 pk er bij krijgt. Dat betekent dus 340 pk. De Civic Type R is waarschijnlijk de laatste nieuwe Honda die de weg op gaat zonder elektrificatie. Het blijft daarnaast bij voorwielaandrijving en een handgeschakelde 6 versnellingsbak. Voor het interieur verwacht ik weer sportstoelen en de gebruikelijke race & circuit accessoires.

Reageren is niet mogelijk.